Hrvatski fenomen - štrajk bogatih

Štarjk stjuardesa i pilota državne avio kompanije Kroacije Erlajnz nakon jučeranjih neuspešnih pregovora s upravom kompanije nastavljen je i danas.

Region

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

10:46

Default images

Štrajkom članova dva od šest sindikata koji deluju u kompaniji zbog otkazanih letova ili unajmljivanja aviona s posadama gubi po milion kuna (132.300 evra), što znači da će nakon današnjeg nastavka štrajka preći pola miliona evra, što kompaniju čiji gubici dostižu milijardu kuna (123,3 miliona evra), dovodi u još težu situaciju.

Uprava kompanije juče nije prihvatila sindikalni zahtev da prava iz prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora koji je istakao u martu važe dok se ne završe pregovori.

Pregovori su nastavljeni danas prepodne, a obe strane spremne su za ustupke, ističu iz sindikata kabinskog personala. Sindikati traže da se nastave primenjivati prava iz starog kolektivnog ugovora dogovore o novom. Takvo rešenja rezultiralo bi manjim troškovima nego štrajk u kome se svaki dan beleže štete i gubici.

"Ili uštede ili nas nema"

"Ili uštede ili nas nema”, poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović pilotima i stjuardesama “Kroacija erlanza”.

Svakodnevno hrvatska vazdušna kompanija gubi 150.000 evra, ugroženi su budući poslovi, a putnici, među kojima ima i turista, teško da će se ikada više odlučiti za ovog prevoznika i letovanje u Hrvatskoj.

Najneobičnije u ovom štrajku jeste što u njemu učestvuju, iz ugla običnog sveta gledano - pravi bogataši! Jer, piloti zarađuju između 6.000 i 7.000 evra, stjuardese i do 2.000 evra.

A da problem bude još veći, pobrinuli su se kontrolori leta. Solidarisali su se sa pilotima i usporenu radili svoj posao. Uzgred, plata kontrolora leta iznosi - 8.000 evra.

Na listi štrajkača su i vozači zagrebačkog gradskog prevoznika ZET-a, koji stupaju u štrajk u nedelju. Oni mesečno zarađuju 1.000 i više evra. Razlog njihovog štrajka je kašnjenje plata od pet dana!

Pilotima i stjuardesama u četvrtak su se pridružili i mašinovođe u “Hrvatskim železnicama”, osuđujući upravu i resornog ministra da loše vode kompaniju, a da krajnju cenu plaćaju železničari. Plate: oko 1.500 evra. Vozovi su stali na dva časa, a narednih dana najavljen je štrajk koji će trajati šest sati i praktično će blokirati železnički saobraćaj u Hrvatskoj.

Štrajk su najavili i gradski redari koji naplaćuju parkirališta, koji redovno dobijaju visoke plate.

Tako dolazimo do neverovatnog ali istinitog podatka - štrajkuju oni koji primaju plate, i to visoke, a ćute oni koji su nezaposleni i na rubu gladi!

Trenutno su u štrajku zaposleni čija su primanja minimalno 1.000 evra, a većina zarađuje preko 5.000 evra. Protive se svakom obliku štednje i racionalizacije, uporno tražeći da se zadrže prava iz kolektivnih ugovora koja su imala u vremenima kada nije bilo krize. Uz sve to, reč je i o hroničnim gubitašima, “Kroacija erlajzu”, “Hrvatskim železnicama”, “Zagrebačkom električnom tramvaju”.

Očigledno, reč je o hrvatskom fenomenu, kakvog nema nigde u Evropi ili u našem regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: