MMF BiH: Ne može zakon za žirante

Misija Međunarodnog monetarnog fonda intervenisala je kod vlasti Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se sprečilo stupanje na snagu zakona o zaštiti žiranata.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

12:02

Default images

Taj zakon je inače već usvojio Zastupnički dom entitetskog parlamenta, a treba da ga potvrdi i Dom naroda.

Kako prenosi sarajevski "Dnevni avaz", pismo je vlastima uputio šef misije MMF-a u BiH Ron van Roden, navodeći da "zbog ukidanja institucije žiranta zakon bi u znatnoj meri ograničio kreditore u naplati svojih potraživanja".

Udruženja koja okupljaju bivše i sadašnje žirante, prisiljene da otplaćuju tuđe kredite, smatraju da je zahtev MMF-a neprimeren.

"Nemoguće je da se ovako dalje pljačka narod. Zakon je prošao sve procedure, komisije i smatram da sada ne treba ugrožavati njegovo konačno usvajanje", izjavila je Dženana Hadžimahmutović, predsednica sarajevskog ogranka udruženja.

Po dostupnim podacima, žiranti u BiH su samo tokom 2012. godine morali da plate oko 12,5 miliona evra rata tuđih kredita. Zakon o zaštiti žiranata, kojeg je ranije usvojio Zastupnički dom federalnog parlamenta, predviđa da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita.

Naplata kredita od žiranata koristila bi se tek nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: