Evo šta Todorić sprema za Merkator

Dok Ivica Todorić pregovara o 485-milionskoj dokapitalizaciji Agrokora, koja bi mu omogućila "napad" na Merkator, stižu nove informacije o njegovim planovima.

Region

Izvor: SEEbiz

Utorak, 07.05.2013.

15:21

Default images

"Iako su u Agrokoru još pre godinu dana obećali da će nakon eventualnog preuzimanja Merkatora dodatno da ojačaju poslovne odnose sa slovenačkim dobavljačima, da će da povećaju plate i beneficije zaposlenima, interni akti Agrokora oktrivaju potpuno drugačiji scenario", piše ljubljanski Dnevnik.

Dokumenti koje je za Agrokor pripremila nemačka konsultantska kuća Rolanad Berger otkrivaju da bi Todorić u prvoj godini nakon preuzimanja saterao u ugao kako Merkatorove dobavljače, tako i zaposlene. Grupne sinergijske učinke nakon preuzimanja Roland Berger je u prvoj godini ocenio na 180 miliona evra, u trećoj godini na 260 miliona evra. Pri računu sinergije između Konzuma i Merkatora su koristitli konzervativni scenario, po kojem bi godišnje uštede iznosile "samo" 150 miliona evra.

Veći deo uštede Todorić vidi pre svega kod dobavljača, a u Agrokoru godišnje uštede u nabavci ocenuju na oko 110 miliona evra. Čak i ako bi samo polovina tog iznosa otpala na Merkatorove dobavljače, to bi verovatno bilo kobno za slovenačku prehrambenu industriju, koja na godišnjem nivou Merkatoru isporuči oko 900 miliona evra proizvoda, prenose regionalni mediji. Samo slovenačka prehrambena industrija bi morala preko dodatnog 4-5-odstotnog sniženja cena svojih proizvoda na sebe da preuzme oko 40 miliona evra dodatnog bremena.

S obzirom na to, prosečna profitabilnost poslovanja prehrambene industrije koja sada iznosi između jedan i tri odsto sveukupno bi potonula u gubitak. Dodatni rizik za dobavljače predstavljaju i dugi rokovi plaćanja koji su ustaljeni u Todorićevom koncernu. Dodatne uštede u slučaju uspešnog preuzimanja Merkatora u Agrokoru vide u otpuštanju radnika. Iako je Agrokor prošle godine obećao da neće otpuštati radnike iz poslovnih razloga i da će u tri godine povećati plate i druge bonitete, dokumenti pokazuju drugačiju sliku, navodi list.

Nakon mogućeg uspešnog preuzimanja Agrokor namerava broj zaposlenih u Konzumu i Merkatoru "po grubim procenama" da snizi za 2,5 odsto, što bi mu na godišnjem nivou donelo dodatnih 15 miliona evra ušteda.

To u slučaju grupe Merkator predstavlja oko 800 izgubljenih radnih mesta, nakon što se broj zaposlenih još lani smanjio za 350, konstatuje Dnevnik.

Oko 15 miliona evra uštede donelo bi zatvaranje nekih skladišta u Sloveniji i u Hrvatskoj i davanje transportnih usluga u najam drugim firmama. Očligledno da je Agrokor pri računanju ušteda predivideo ukidanje imena Merkator ili Konzum, jer su uštede u marketingu - ako bi oba društva poslovala pod jednom robnom markom - procenili na deset miliona evra godišnje.

Ovi dokumenti, kako piše Dnevnik, pojašnjavaju zašto Agrokor u prošlogodišnjem pokušaju prodaje Merkatora nije želeo da potpiše obavezu za zaštitu interesa društva i njegovih zaposlenih i zašto su tražili minimalne kazne u slučaju prekršaja. Naime, Agrokor je preko svojih lobista omogućio da maksimalne ugovorne kazne budu ograničene na maksimalno 20 miliona evra, što bi hrvatskoj grupi prema konzervativnom scenariju uspelo da pokrije za manje od dva meseca, a po optimističnom scenariju za svega oko 20 radnih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: