Rajaner će leteti iz Crne Gore?

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore ponovo obećavaju saradnju sa poznatom niskotarifnom aviokompanijom Rajaner, pišu podgoričke Vijesti.

Region

Izvor: Vijesti

Sreda, 24.04.2013.

15:16

Default images

Kako navodi ovaj list, svetski poznata niskotarifna aviokompanija Rajaner iz Irske, posle serije najava koje su aktuelne skoro svake godine uoči početka turističke sezone, ipak bi od ove sezone mogla da počne da leti iz Crne Gore ka inostranim centrima, omogućavajući tako građanima Crne Gore i turistima mnogo jeftinija putovanja.

Iako je to i prošle godine krajem marta bilo najavljeno kao gotova stvar, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma za danas je najavljena konferencija za novinare “povodom početka saradnje sa aviokompanijom Rajaner”.

O detaljima ugovora će govoriti Marija Meken, menadžerka prodaje Rajanera, Olivera Brajović, pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma, Mirel Radić-Ljubisavljević, pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva i Ivan Kusovac, pomoćnik direktora JP Aerodromi Crne Gore.

“Avio-pristup je jedan od važnih upravljača turizmom, a samim tim i u delu koji se odnosi na investicije i promet nekretninama. Ulaganja i aktivnosti u delu avio-dostupnosti Crne Gore će doprineti rastu u sektoru turizma, pospešujući posetu turista. Jedan od naših prioriteta je povećanje aviodostupnosti kroz uvođenje novih aviolinija, povećanje broja letova prema postojećim i novim destinacijama, kao i dolazak niskotarifnih avioprevoznika”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje vodi Branimir Gvozdenović.

Prilikom prošlogodišnjih pregovora sa Rajanerom bilo je predviđeno da oni linije sa Crnom Gorom održavaju osam meseci (mart - oktobar), tokom svake godine. Tada je saopštavano da bi tokom prve godine saradnje avioni ka Podgorici i Tivtu mogli da lete od juna do oktobra i da se očekuju namanje tri aviolinije tokom prve godine saradnje, s tim da bi se tokom svake od narednih godina broj aviolinija povećavao.

Dolasku niskotarifnih aviokompanija, koje za letove do evropskih centara naplaćuju, recimo, 35 evra u slučaju ranije rezervacije, ali svakako daleko manje od oko 140 koliko košta povratna karta do Beograda kod tradicionalnih prevoznika, protivi se rukovodstvo Monetegro erlajnsa. S druge strane, njihovom dolasku su naklonjeni u JP Aerodromi CG.

To javno preduzeće će odlučiti da li će za Rajaner smanjiti aerodromsku taksu. Kako su ”Vijesti“ objavile prošle nedelje, na pojedinim hrvatskim aerodromima su niskotarifni prevoznici oslobođeni plaćanja bilo kakve takse, jer je tamošnja Vlada odlučila da na taj način stimuliše vlastiti turizam i podstakne što veći broj turista iz zapadne Evrope da dođe na hrvatsku obalu.

Hrvatski stručnjak i predsednik Evropskog udruženja aerodroma do pet miliona putnika Tonči Peović nedavno je upoznao čitaoce “Vijesti” sa iskustvom Letonije.

Nedavno je u Letoniji jedan mladi ministar odlučio da dekretom snizi cene aerodromskih usluga, što je naišlo na negodovanje uprava aerodroma. Tako su, međutim, ljudi širom sveta, koji možda nisu maštali da putuju u Rigu, dobili priliku da preko lou kost prevoznika koji su otvorili linije stignu tamo za malo novca. Promet na aerodromima je porastao za oko 80 odsto, i to je svima donelo dobro, rekao je Peović.

“Vijesti” podsećaju da niskotarifni prevoznici lete sa svih važnijih aerodoroma u okruženju Crne Gore - Dubrovnika, Tirane i Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: