Ekson želi da istražuje u Hrvatskoj

Američki naftni gigant Ekson Mobil (ExxonMobil) pokazao je interes za ulazak i ulaganja u Hrvatsku, piše SeeBiz.

Region

Izvor: SEEbiz

Utorak, 23.04.2013.

18:48

Default images

Ekson je zainteresovan da učestvuje na tenderu za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu, potvrdio je ministar ekonomije Ivan Vrdoljak koji je toekom službene posete SAD-u razgovarao i s predstavnicima te kompanije.

"Kada smo im prezentovali koje su nam namere, koji su nam koraci, pokazali su interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u našem Jadranu", kazao je ministar Vrdoljak.

Kako bi se to realiziralo, Hrvatska treba da ispuni potrebne preuslove, a to su donošenje novog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika, nakon čega će se raspisati i tender na kojem će, bar po današnjim informacijama, učestvovati i Exxon, rekao je Vrdoljak.

Ističe kako učestvovanje jedne takve kompanije i iskazivanje njihova interesa ima višestruk značaj.

"Prvi je da bi na istraživanju i eksplataciji zapošljavali naše ljude, industriju, pa čak i brodogradnju. Drugo, to je poruka i drugim američkim investitorima da je Hrvatska zemlja u razvoju koja pametno upravlja svojim resursima i da je sigurnost njihove investicije zagarantirana", kazao je Vrdoljak.

Kako ističu iz Ministarstva ekonomije, Vlada intenzivno radi na novom zakonu o ugljovodonicima i on će uskoro biti upućen u proceduru i biti donesen u najkraćem roku, kako bi i tender bio raspisan u što skorijem roku.

Realizacija i iskorištavanja punih potencijala istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu Hrvatskoj bi donela dugoročnu energetsku sigurnost nabavke iz domaćih izvora i pravu mogućnost uticaja na niže cene energenata, naglašavaju iz Ministarstva.

Od ključne je važnosti, ističu, da na tenderu učestuju najveći svetski igrači, a veruju i da su osigurali da Exxon bude jedan od njih.

Kompanija ExxonMobil najveći je svetski proizvođač nafte i najvrednija korporacija na svetu, procenjena na više od 400 milijardi dolara, a globalno zapošljava više od 82.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: