Nemačka želi negovatelje iz BiH

Od početka aprila državljani BiH koji su kvalifikovani negovatelji mogu da dođu da rade u Nemačku, piše Business.hr.

Region

Izvor: business.hr

Četvrtak, 04.04.2013.

11:37

Default images

Predstavnici BiH i Nemačke su u Bonu potpisali sporazum koji reguliše dolazak ovog medicinskog osoblja iz BiH.

Nemačka želi privući stručnu radnu snagu iz Bosne i Hercegovine, ali sada ne samo visokokvalifikovanu, već i nižekvalificiranu radnu snagu. U Bonu je naime potpisan sporazum između nemačke Agencije za posredovanje stručne radne snage i bosanskohercegovačke Agencije za rad i zapošljavanje, kojim se reguliše dolazak medicinskih sestara i negovatelja. Jer, Nemačkoj je preko potrebna ta radna snaga, a Bosna i Hercegovina ima napretek nezaposlenog medicinskog osoblja.

Oko 10.000 radnika iz područja medicinske nege je potrebno Nemačkoj. Do sad je Nemačka imala poseban sporazum o mogućnosti rada negovatelja iz zemalja koje nisu članice EU-a, s Hrvatskom, Srbijom i Filipinima. Kako bi pokrila svoje potrebe za negovateljima, Nemačka je sada sklopila isti dogovor i s Bosnom i Hercegovinom, odakle bi oko 500 radnika do kraja 2014. moglo naći posao u Nemačkoj. Zašto upravo s Bosnom i Hercegovinom, pojašnjava direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Adnan Delić:

"U ovom trenutku BiH ne može pružiti nezaposlenim ljudima adekvatno radno mesto, a ni dovoljan broj radnih mesta. I naša obveza kao državne institucije je da omogućimo građanima da ostvare svoje pravo na rad, koje je jedno od osnovnih ljudskih prava, makar to pravo na rad ostvarili u nekim drugim zemljama."

U tu drugu zemlju spada od danas i Nemačka, u koju, kako naglašava Delić, Bosanci i Hercegovci rado žele da rade. Put do Nemačke za kvalificikovane radnike je međutim povezan s određenim uslovima. Onaj najbitniji je jezik. Nemačka Agencija za posredovanje stručne radne snage je sklopila ugovor o saradnji s Gete institutom, tako da oni negovatelji, koji žele da dođu u Nemačku, prvo moraju dokazati da barataju nemačkim jezikom najmanje na nivou B2 službenog vrednovanja ovog znanja. A prijaviti se može isključivo preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ali, i nakon što radnici dođu u Nemačku, njihove diplome i potvrde o kvalifikaciji nisu odmah priznate, pojašnjava Monika Varnhagen iz Savezne Agencije za posredovanje stručne radne snage (ZAV):

"Potrebno je proći proces priznavanja, tokom kojeg se upoređuje što ta stručna radna snaga donosi sa sobom iz Bosne i Hercegovine i koji su zahtevi u Nemačkoj. Ukoliko situacija bude takva da postoji potreba za dodatnim stručnim obrazovanjem, onda će se definisati koji su deficiti."

Drugim rečima, svaka prijava će se posebno proveravati. Proces priznavanja bi trebao trajati dva do tri meseca, tokom kojih radnici iz BiH rade u klinikama, a kasnije mogu raditi i u staračkim domovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: