Otpustili višak,sad im fale radnici

Uprava “Hrvatskih autocesta“ proglasila je 341 radnika viškom, da bi na kraju shvatili da će imati 80 zaposlenih manjka, piše “Večernji list“.

Region

Izvor: Veèernji list

Četvrtak, 07.03.2013.

18:43

Default images

Rukovodstvo kompanije izradilo je listu viška radnika koji moraju da odu iz “Hrvatskih autocesta“ u sklopu programa restrukturiranja, a na kojoj se našlo 150 ljudi. Uz tih 150 radnika koji neće svojevoljno otići iz “Autocesta“, za odlazak iz tog državnog preduzeća dobrovoljno se prijavio još 191 radnik.

No, nakon što su popunjene te dve liste, u “Hrvatskim autocestama“ su se neprijatno iznenadili kad su ustanovili da će im nakon odlaska 341 radnika ostati nepopunjeno 80 radnih mesta.

Sagovornici “Večernjeg lista“, naime, kažu da su se liste viška radnika radile nesistematski pa se nije vodilo računa o tome da li su “Autocestama“ potrebni oni ljudi koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak ili ne, dok su se ne listi otpuštenih našli oni koji nisu imali bilo političku, bilo privatnu podršku.

Tako je došlo do apsurda da se na listi za otkaz našao samostalni referent s radnim mestom u Dugopolju, dok je s druge strane na listi nepopunjenih radnih mesta i ono samostalnog referenta u Dugopolju.

Na listi za otkaz je i ime Josipa Sapunara, bivšeg člana uprave “Hrvatskih autocesta“, koji je bio priveden u sklopu istraga o korupciji u toj kompaniji, a otkaz će između ostalih dobiti i bivši direktor Zlatko Turčić. Svi koji odlaze iz “Hrvatskih autocesta“ trebalo bi da dobiju i otpremnine, ali je njihova isplata upitna jer ta kompanija još nije dobila ni državnu garanciju kako bi uzela kredit za tu svrhu.

Istovremeno, u sklopu odvajanja ćerke firme od matice, u “Hrvatskim autocestama“ su već podelili šefovska mesta za novu kompaniju koja još nije ni počela da radi. Stoga u “Autocestama“ trenutno postoje dvostruki direktori.

U tom preduzeću kažu da su utvrdili potencijalni višak radnika i da svi radnici koji se nalaze na toj listi mogu do petka da se prijave za bodovanje za radna mesta koja su ostala slobodna jer su se izvršitelji na tim radnim mestima odlučili za dobrovoljan odlazak iz “Hrvatskih autocesta“ ili za radna mesta za koja je novom sistematizacijom povećan broj izvršitelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: