BIH: Muškarci zarađuju više od žena

Žene u Bosni i Hercegovini zarađuju u proseku sedam odsto manje od muškaraca, prenose regionalni mediji.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.03.2013.

17:29

Default images

Prosečna plata muškaraca u BiH je 1.031 konvertibilna marka (KM),a žena 959 KM, podaci su portala Posao.ba koji se bavi zapošljavanjem.

U jednogodišnjem istraživanju je učestvovalo više od 15.000 osoba. Utvrđeno je da su diskriminacija i razlika u platama žena vidni u bankarstvu, javnoj i drugoj upravi, višem menadžmentu, i državnoj službi.

Po tim podacima, žene su na početku karijere u najnepovoljnijem položaju.

Najveća neto-plata muškarca, direktora u BiH izosi 10.000 KM, a najveća plata žene 6.500 KM, na mestu direktora prodaje. U svim članicama Evropske unije udeo žena u populaciji kojoj preti siromaštvo i socijalna izolacija, veći je od udela muškaraca.

Prema podacima za 2010. godinu u 27 zemalja EU je živelo 62 miliona žena (24,5 odsto ukupne ženske polupacije) i 54 miliona muškaraca (22,3 odsto muškog stanovništva) kojima je pretilo siromaštvo i socijalna izolacija.

U napomeni statističke službe EU Evrostat se precizira da to predstavlja jednu od tri mogućnosti - rizik siromaštva, ozbiljna materijalna odricanja, život u porodici sa slabim stepenom zaposlenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: