EU “guši” duvansku industriju u HR

EU od hrvatske industrije duvana traži zabranu manjih paklica, paklica zaobljenih ivica, slim cigareta, kapsula i ukusa poput mentola.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

16:23

Default images

"Tvornica duhana Rovinj" (TDR) povisila je cenu svojih cigareta za jednu kunu (15 dinara). Prethodno su u Hrvatskoj poskupele cigarete Filip Morisa, Britiš ameriken tobakoa i Imperial tobakao. Ovaj trend predstavlja svojevrsnu uvertiru ulasku Hrvatske u EU, odnosno izlasku iz regiona Cefta.

Naime, izlazak Hrvatske iz Cefte, prema procenama TDR-a, imaće godišnji negativan uticaj na poslovanje te kompanije u iznosu od oko 10 miliona evra, pri čemu je jedini način ublažavanja ovog rizika, selidba dela proizvodnje u neku od državu Cefte, što bi značilo gubitak poslova u Hrvatskoj.

Uz to, do 2014. porez na cigarete u EU dostići će vrednost od 77 evra na hiljadu komada, dok je u 2011. porez na najprodavaniji brend “Jork” bila 57 evra na hiljadu komada, što znači povećanje poreza od 35 odsto u tri godine.

Uz već stalne padajuće trendove u potrošnji i okretanje jeftinijim brendovima, teško se može očekivati rast proizvođača cigareta u Hrvatskoj.

Takođe, EU je predložila da bi oznake upozorenja trebalo da pokrivaju najmanje 75 odsto površine pakle cigareta, uz dozvolu da države samostalno propišu minimum na višem nivou od ovog.

Uz to, EU traži zabranu manjih paklica, paklica zaobljenih ivica, slim cigareta, kapsula i ukusa poput mentola.

Iako ovakve zabrane ne moraju nužno da znače i pad prodaje, što se pokazalo na primeru Kanade gde je sličan zakon uveden prošle godine, sigurno će imati značajan uticaj na proizvođače i njihovu marketinšku strategiju, jer otežavaju diferencijaciju brenda.

Doduše, sadržaj ovog predloga tek treba da odobre Veće evropskih ministara i Evropski parlament, a moguće su i promene samog predloga.

Prema rečima Evropske komisije, do implementacije novog sporazuma moglo bi da dođe u 2015. ili 2016. godini.

U svakom slučaju, duvanski biznis kontinuirano beleži opadajuću prodaju uz stalne regulatorne pritiske koji utiču na profitabilnost.

Ulazak u Evropsku uniju ne zadaje glavobolje samo hrvatskim duvandžijama, već i špediterima. Naime, ulaskom Hrvatske u evropsku carinsku uniju, značajno će se smanjiti potreba za špediterskim i otpravničkim poslovima zbog čega se očekuje da će čak 2.000 ljudi u ovoj oblasti ostati bez posla.

Budući da i Srbija ima ambicije da jednog dana bude deo Evropske unije, treba očekivati da će ovi problemi kad tad sačekati i našu zemlju. Uostalom, kada dođe dan prijema Srbije u EU neće biti prostora za slobodno tumačenje pravila Unije, kao što se to nedavno desilo sa nivoom aflatoksina u mleku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: