HR: Špediteri pred otkazom zbog EU

Prvi dan jula, kada će Hrvatska postati nova članica Evropske unije, za otprilike dve hiljade zaposlenih u špediterskim firmama biće "crni ponedeljak".

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.03.2013.

15:01

Default images

Oni će naime, svi ostati bez posla.

Ulaskom Hrvatske u evropsku carinsku uniju, značajno će se smanjiti potreba za špediterskim i otpravničkim poslovima.

Budući da se više od 60 odsto spoljnotrgovinske razmene Hrvatske odvija s državama EU, usled liberalizacije graničnog i carinskog sastava, obim domaćih špeditera smanjiće se i do 80 odsto, a poslovi većine zaposlenih u tom sektoru postaće beskorisni.

Iako egzaktni podaci ne postoje, pretpostavlja se da bi bez posla u špediterskom sektoru moglo ostati između 50 i 80 odsto zaposlenih, što znači nove dve hiljade otkaza u posrnuloj nacionalnoj ekonomiji, prenosi hrvatski Tportal, pozivajući se na pisanje Večernjeg lista.

Otkazi bi mogli početi krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. Iz evropskog globalizacijskog fonda moći će se dobiti neka sredstva za prekvalifikaciju špeditera, ali za njih može da se aplicira tek kada Hrvatska postane članica EU, a tada će za mnoge firme biti prekasno, navodi portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: