Telenor osvaja Hrvatsku iz Srbije?

Zagrebački "Večernji list" piše da je vrlo izgledno će norveški Telenor preko svoje kompanije u Srbiji preuzeti hrvatskog mobilnog operatera Tele2.

Region

Izvor: Veæernji list

Ponedeljak, 18.02.2013.

21:56

Default images

"Večernji" ocenjuje da bi u Hrvatskoj uskoro moglo da dođe do jednog od najvažnijih preuzimanja u protekloj deceniji.

Prema saznanjima "Večernjeg lista", dve veoma ugledne telekomunikacione kompanije trenutno vrše dubinsko snimanje poslovanja Tele2, trećeg po veličini mobilnog operatera u Hrvatskoj, iza Hrvatskog telekoma i Vipneta.

Jedna od te dve ugledne kompanije je, kako navodi zagrebački list, norveški Telenor. Navodno je vrlo izgledno da će Telenor preko svoje kompanije u Srbiji preuzeti i hrvatski Tele2, čiji je vlasnik istoimena švedska kompanija.

Inače, u Švedskoj, koja je izrazito napredno i zasićeno tekomunikaciono tržište, Telenor i Tele2 žestoki su konkurenti, ali u pojedinim poslovnim segmentima blisko sarađuju. Dubinsko snimanje u Tele2 navodno je pri samom kraju, pa se preuzimanje, koje bi sproveo Telenor Srbija, čini verovatnim. S obzirom na to da će, po svemu sudeći, doći do preuzimanja iz Srbije, to će biti dosad najveće preuzimanje neke hrvatske kompanije koju je sprovela kompanija sa sedištem u Srbiji.

"Večernji list" ocenjuje da će, ukoliko dođe do ovog preuzimanja, to biti samo jedan od dokaza da je težište operacija velikih svetskih kompanija počelo da se premešta iz Hrvatske prema Srbiji.

Tele2 prisutan je u Hrvatskoj od 2005. godine, nudi usluge mobilne telefonije, prenosa podataka, odnosno mobilnog interneta i trenutno je u stopostotnom vlasništvu kompanije Tele2 AB sa sedištem u Stokholmu.

Švedski Tele2 predstavlja se kao jedan od vodećih telekomunikacionih operatera u Evropi sa 32,3 miliona korisnika u 11 evropskih zemalja.

Telenor grupa, s druge strane, na svojoj Internet stranici ističe da je jedan od vodećih svetskih mobilnih operatera sa oko 150 miliona pretplatnika. Imaju operacije na 11 svetskih tržišta, a kroz vlasništvo u ruskom Vimpelkomu na još 18 tržišta.

Telenor Srbija, podseća "Večernji" ima impresivnih 3,2 miliona korisnika i prihode od 10,678 milijardi dinara u 2012. godini. Prethodne godine je Telenor u Srbiji imao i poprilično snažan rast prihoda – 8,9 odsto.

Norvežanima su u Srbiji glavni konkurenti MTS - mobilna mreža Telekom Srbije i VIP, najmlađi operater u našoj zemlji.

Telenor je na srpsko tržište ušao tako što je kupio kompaniju Mobi 63 za milijardu i po evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: