Mleko u Crnoj Gori bezbedno

U mleku hrvatske Vindije na crnogorskom tržištu nisu pronađene materije opasne po zdravlje ljudi, saopštila je Uprava za inspekcije poslove Crne Gore.

Region

Izvor: Beta

Sreda, 13.02.2013.

17:27

Default images

Pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Spaso Popović izjavio je da je na tržištu Crne Gore bilo 14 tona spornog mleka, te da će ono biti vraćeno u prodavnice.

On je podsetio je da sporne serije mleka hrvatskog proizvođača Dukat nije bilo na crnogorskom tržištu.

Danijela Šuković iz Centra za ekotoksikološka ispitivanje u Podgorici saopštila je da je u mleku nađeno prisustvo aflatoksina, ali da su te količine minimalne i ispod dozvoljene granice.

Uprava za inspekcijske poslove završila je analize i drugih proizvoda hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, koje su su pokazale da su oni bezbedni.

Popović je rekao da će ubuduće biti češće kontrole mleka iz uvoza, ali i mleka domaćih prozivođača.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je krajem prošle sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija", nakon čega su Bosna i Hercegovina i Crna Gora zabranile uvoz tog mleka.

Aflatoksini su toksični produkti plesni "Aspergillus flavus" kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, koštunjavom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: