Mleko u Crnoj Gori bezbedno

Podgorica -- U mleku hrvatske Vindije na crnogorskom tržištu nisu pronađene materije opasne po zdravlje ljudi, saopštila je Uprava za inspekcije poslove Crne Gore.

Izvor: Beta
Bez opasnosti po ljudsko zdravlje (sxc.hu)
Bez opasnosti po ljudsko zdravlje (sxc.hu)

Pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Spaso Popović izjavio je da je na tržištu Crne Gore bilo 14 tona spornog mleka, te da će ono biti vraćeno u prodavnice.

On je podsetio je da sporne serije mleka hrvatskog proizvođača Dukat nije bilo na crnogorskom tržištu.

Danijela Šuković iz Centra za ekotoksikološka ispitivanje u Podgorici saopštila je da je u mleku nađeno prisustvo aflatoksina, ali da su te količine minimalne i ispod dozvoljene granice.

Uprava za inspekcijske poslove završila je analize i drugih proizvoda hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, koje su su pokazale da su oni bezbedni.

Popović je rekao da će ubuduće biti češće kontrole mleka iz uvoza, ali i mleka domaćih prozivođača.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je krajem prošle sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija", nakon čega su Bosna i Hercegovina i Crna Gora zabranile uvoz tog mleka.

Aflatoksini su toksični produkti plesni "Aspergillus flavus" kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, koštunjavom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Vesti

strana 1 od 1807 idi na stranu