Slovencima opet snižen rejting

Američka bonitetska kuća Standard end Purs je snizila kreditnu ocenu Slovenije za jedan stepen a A na A minus

Region

Izvor: Beta

Sreda, 13.02.2013.

09:29

Default images

Ali i pored toga ova agencija je prognozu za Slovenije promenila iz negativne u pozitivnu.

Razlog smanjenja ocene je mogućnost povećanja tereta duga zbog podrške državnim bankama iz nesigurnih prognoza privrednog rasta.

Bonitetska kuća je saopštila da primećuje rast rizika kod realizacije politika za rešavanje ekonomskih i budžetskih pritisaka, što ograničava sposobnost Slovenije u ostvarivanju mera za jačanje bankovnog sistema, javnih finansija i privrednog rasta.

S&P ocenjuje da bi državna pomoć bankama mogla ove godine povećati slovenački dug za tri do četiri milijarde evra, koji bi tako do kraja godine iznosio 59 odsto BDP.

Takodje, u oceni se navodi da bi budžetski deficit mogao da bude smanjen na oko tri odsto, posle reformi medju kojima je pet odsto sniženje plata u javnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: