Koliko radi Danac a koliko Bosanac?

Za bruto satnicu od 25 evra, koliko je plaćen prosečan radnik u skandinavskim zemljama, radnik u BiH mora da radi skoro osam časova, odnosno jedan radni dan.

Region

Izvor: Nezavisne novine

Utorak, 12.02.2013.

18:54

Default images

Satnice su najbolje u Danskoj i Norveškoj i iznose 25 evra, najmanje u Rumuniji i Bugarskoj 1,50-2 evra, dok u BiH prosečna bruto satnica iznosi oko 3,5 evra.

Razlika u platama između Skandinavaca i ostalih, posebno balkanskih zemalja, je ogromna.

Međutim, razlika u standardu nešto je blaža nakon što se vrednost plata iskaže kroz količine robe i usluga koje mogu biti kupljene na lokalnom tržištu.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu prava potrošača BiH, kazao je da su radnici i građani BiH na samoj margini kada su u pitanju primanja i ono što se za taj iznos plata mogu kupiti.

"Uporedite šta se može za 3,5 evra kupiti kod nas i kako se od takve satnice može živeti. To je sramota, najgore je što te najniže plate i satnice imaju oni najsiromašniji radnici koji rade u uslužnim delatnostima, koji nemaju ni praznika ni bilo kojeg drugog prava", istakao je Lakota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: