Hrvatska čistaču dužna 8.000 EUR

Odlukom suda u Strazburu, Hrvatska je dužna da plati 8.000 evra otpuštenom čistaču u MUP-u Hrvatske, Franku Perušku.

Region

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

14:55

Default images

Ovaj 62-godišnjak iz Pule otpušten je 3. avgusta 2001. godine, kao višak radne snage, sa mesta čistača u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Na tu odluku žalio se 20. avgusta tadašnjem ministru Šimi Lučinu, ali mu on nije odgovorio u zakonskom roku od 30 dana, piše riječki “Novi list”.

Peruško je protiv MUP-a podneo tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske, pokrenuvši istovremeno i građansku tužbu protiv MUP-a pred Opštinskim sudom u Puli. Osporavao je odluku o otkazu i tražio je povratak na posao. Slučaj je na kraju završio na Upravnom sudu.

U međuvremenu se ipak oglasio ministar unutarnjih poslova, koji je odbio Peruškovu žalbu, ali mu je produžio otkazni rok i promenio datum prestanka radnog odnosa. Peruško je povukao svoju tužbu upućenu Upravnom sudu, a potom i građansku tužbu.

Ostala je aktivna samo još tužba koju je Upravnom sudu podnio 31. decembra 2001. godine, ali je Upravni sud njegovo povlačenje ranijih tužbi protumačio kao definitivno odustajanje od pravne borbe s MUP-om, pa je i taj postupak obustavio.

Peruško je u oktobru 2004. godine napisao žalbu, a budući da odgovor nije dobio obratio se za zaštitu svojih prava i Ustavnom sudu Republike Hrvatske, piše list.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je nedavno presudu u Peruškovu korist. Sud je odredio nešto više od 8.000 evra odštete Franku Perušku jer mu je Republika Hrvatska prekršila pravo na 'pristup sudu'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: