Gde su radnici najbolje plaćeni

Najbolje plaćene satnice u zemljama EU su u Danskoj - 25 evra bruto po satu rada, a najmanje zaradjuju Bugari - svega 1,5 evro po satu.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2013.

12:56

Default images

To je čak 17 puta manje od Danaca, pokazalo je istraživanje evropske statističke službe EU Evrostata objavljeno u februaru.

U Hrvatskoj se, na primer, sa cenom rada po satu od 4,8 evra, živi kao u Makedoniji, Poljskoj ili Češkoj, prenosi Večernji list.
Po iznosu bruto cene rada, Hrvatska je pet puta "slabija" od najboljih, a trenutna situacija je verovatno lošija nego 2010. godine, jer plate stagniraju ili padaju, piše taj list.
Istraživanje se sprovodi od 2002. na svake četiri godine, a Hrvatska je uključena tek u poslednje, koje se temelji na podacima iz 2010. godine.
Satnica je, medjutim, izražena u bruto iznosu pa nema podataka kolika je neto cena rada i iznos plaćenih poreza.
Razlika u platama izmedju bogatih Skandinavaca i siromašnog juga je ogromna, ali je razlika u standardu nešto blaža ukoliko se vrednost plata iskaže kroz količinu roba i usluga koja se može kupiti na lokalnom tržištu.
Evrostat navodi da, ako se uzme u obzir kupovna moć Danaca, oni ne žive 17, već svega pet puta bolje od Bugara.
Hrvati su 2010. godine imali nešto bolje bruto plate od Poljaka, Slovaka i Čeha, ali kada se plate uporede sa lokalnim cenama dolazi se do zaključka da je standard izjednačen.

Plate u Makedoniji dvostruko su manje od hrvatskih, ali radnik u Makedoniji mogao je za svoja 2,5 evra da kupi isto koliko i Hrvat za 4,8 evra.
Skandinavske zemlje su zbog visokih poreza i politike koja polazi od toga da oni koji imaju više treba da plaćaju veće poreze, prilično skupe za putnike namernike s juga i jugoistoka Evrope.
Primera radi, robe i usluge koje Danac u svojoj zemlji plati 25 evra, u Hrvatskoj bi platio 17 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: