I Srbija u projektu "GMO free" soja

Kako piše zagrebački Lider Srbija se nalazi među zemljama koje su potipsale Deklaraciju Dunav soja, kojoj je cilj povećanje proizvodnje GMO free soje u Evropi.

Region

Izvor: Lider

Nedelja, 20.01.2013.

10:42

Default images

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina potpisao je Deklaraciju Dunav soja, javlja Lider navodeći da je Deklaraciju predložila Austrija, a potpisnice Deklaracije su zemlje Dunavske regije među kojima su, uz Hrvatsku i Njemačka, Austrija, Bavarska, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija.

Namera potpisnica Deklaracije je povećati proizvodnju "GMO free" soje u Europi, a želja je da se nivo proizvodnje soje poveća sa sadašnjih 3 odsto obradivih površina u EU, ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Kroz projekt se planira zasejati ukupno 1,8 miliona hektara u svim zemljama Dunavske regije, čime bi se smanjila zavisnost evropskih proizvođača stočne hrane od uvoza.

U Hrvatskoj bi se proveo pilot projekt na odabranim lokalitetima za zainteresovane poljoprivrednike koji bi sklopili ugovore s Udruženjem Dunav soja i time bi osigurali fiksnu cenu za prodaju proizvedene soje.

Trenutno članovi udruženja su austrijske i švajcarske kompanije i uljare, a očekuju se uključivanje i drugih zemalja uz Dunav.

"Potpisivanje Deklaracije označava doprinos Hrvatske poboljšanju proizvodnje soje na Evropskom nivou, ali i prepoznavanje vlastitih resursa te njihovo korišćenje u evropskom kontekstu što može imati pozitivan odjek i na naučnom i na komercijalnom nivou", izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na potpisivanju Deklaracije.

"Projekt i potpisivanje Deklaracije podržala je Hrvatska gospodarska komora (HGK), a Poljoprivredni institut iz Osijeka i BC institut također su vrlo zainteresirani pristupiti udruženju. Tvornica ulja Čepin predložila je sudelovanje u preradi 150.000 tona soje, za što imaju trenutnu mogućnost prerade, dok je koncern Agrokor zainteresovan da proizvodi GMO free soju i posebno je kao takvu označiti trgovačkim znakom", dodao je Jakovina.

Udruženje Dunav soja će potpisanom Deklaracijom imati političku podršku za dobijanje sredstava iz raznih izvora za edukaciju i istraživanje u području uzgoja, zaštite bilja, prerade i marketinga.

Projekt će omogućiti pronalaženje zainteresovanih proizvođača, odabir najboljih sorti i načina uzgoja koji bi dali dobre rezultate, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: