Zaokret: S. Koreja hoće investitore

Severnokorejski vođa Kim Jong Un angažovao je nemačke ekonomiste i pravnike kako bi započeo proces otvaranja svoje zemlje za strane investicije.

Region

Izvor: Dnevnik.hr

Ponedeljak, 07.01.2013.

12:02

Default images

Čini se da se Pjongjang priprema za otvaranje svoje ekonomije prema drugim zemljama i to bi po pisanju nemačkih medija moglo da se desi već ove godine, prenosi Dnevnik.hr.

U novogodišnjem obraćanju naciji, vođa Severne Koreje Kim Jong Un pozvao je na radikalni ekonomski oporavak za svoju zemlju i završetak konflikta s Južnom Korejom koji traje već desetljećima. Sada nemački mediji izvještavaju da je ubrzao proces ostvarenja prvog obećanja.

Prema informacijama objavljenima u nemačkim medijima, komunistički režim u Pjogjangu priprema otvaranje zemlje prema stranim ulaganjima. K

"Postoji veliki plan. Oni žele da se otvore već ove godine", rekao je za Frankfurter algemanjne cajtung jedan od ekonomista uključenih u ovoj proces. Iako nisu imenovali izvor, naveli su da se radi o jednom uglednom profesoru koji je već bio uključen u slične poslove u Aziji.

Ekonomist je otkrio kako je Severna Koreja primarno zainteresovana za modernizaciju svojih zakona kako bi ih uskladili sa stranim investicijama. Ipak, ne planiraju slediti kineski model, koji je kreirao posebne ekonomske zone za strana ulaganja.

"Više ih zanima vijetnamski model prema kojem postoje određene kompanije izabrane da bi primale strana ulaganja", kaže izvor.

Takav bi potez bio revolucionaran za Severnu Koreju, budući da je ta zemlja već dugo izolovana od ostatka sveta. Od kada je Kim Jong Un preuzeo vođstvo zemlje nakon smrti svog oca krajem 2011., naziru se promene.

U novogodišnjem je govoru Kim Jong Un bio neočekivano otvoren po pitanju slabosti tamošnje ekonomije. Obavezao se na obnovu, naročito na polju tehnološkog unapređenja. Iako se mnogi tamošnji političari zalažu za otvaranje zemlje prema investicijama Japana, Južne Koreje i zapadnih kompanija, vojska se još uvek ne želi odreći moći, a nije jasno hoće li Kimove reforme moći prevladati otpor vojske, zaključuje izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: