EU lobira protiv Južnog toka?

Slovenački listFinance piše da Evropska unija (EU) lobira protiv ruskog projekta Južni tok, i iznosi negativne posledice lobiranja za Sloveniju.

Region

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

13:47

Default images

"EU s tihom diplomatijom lobira protiv projekta Južni tok u državama članicama, i u Sloveniji", prenosi Finance i dodaju da je to potvrdilo "više slovenačkih političara i energetičara".

Južni tok donosi Sloveniji i regionu veliku energetsku stabilnost u vreme kada u svetu vlada veliki sukob za energiju, zbog čega komplikacija u vezi sa projektom ne sme biti, ocenio je direktor Plinovoda Marjan Eberlinc. Ta firma je zajedničko preduzeće sa ruskim Gaspromom.

Da poslednjih nedelja EU snažno zaoštrava odnose sa Gaspromom smatra i predsednik uprave energetske kompanije GEN-I Robert Golob, koji, kako piše "Finance", ne isključuje da bi neko takve prilike mogao da iskoristi u vlastitu korist.

Slovenački ministar privrede Radovan Žerjav je izjavio da "prvi put čuje za takve poteškoće", dok je bivši ministar privrede Matej Lahovnik rekao da je u vreme dok se bavio Južnim tokom imao teskoće sa Evropskom komisijom.

On je objasnio da "Rusi stalno istrajavaju na izuzimanju od Evropske direktive, koja propisuje nediskrimnatoran pristup ponudilaca do infrastrukture", a Slovenija bi, kako je rekao, "na želju Rusa morala kod Komisije postići izuzetak od pravila". Kako piše slovenčki dnevnik, o planovima vezanim za Južni tok više bi mogao reći ministar spoljnih poslova Karel Erjavec, koji će pocetkom oktobra biti u poseti Moskvi.

Neimenovani ugledni predstavnik tog ministarstva potvrdio je za "Finance" da "EU faktički lobira" protiv učešća Slovenije u Južnom toku, što "ministarstvo nije zvanično komentarisalo.

Mediji u regionu prenose nagađanja da je Mađarska već izašla iz Južnog toka, što bi uticalo i na tok gasovoda kroz Sloveniju, piše Finance i dodaje da u Plinovodu ocenjuju da je projekat još u fazi "kada su promene moguće", kao i da će konačna odluka o tome kroz koje će države ići Južni tok biti usvojena "sa konačnom odlukom o investiciji".

Otkazivanjem projekta kroz Sloveniju, kako se procenjuje, ta država bi imala štetu od milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: