Hrvat tuži banku po srpskom receptu

Zagrebački preduzetnik koga je banka "ojadila" sa podizanjem kamata odlučio je da tuži banku ugledajući se na tužbe koje su protiv banaka već podneti u Srbiji.

Region

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 17.09.2012.

14:29

Default images

Odlučio sam da prestanem da plaćam kredit, okupio sam tim advokata i sastavio prvu privatnu tužbu protiv banke. Predaću je sudu iduće nedelje -rekao je preduzetnik koga je banka upropastila. I to samo zato što je do eskalacije krize bio uredan platiša, a kada je nastala kriza banka je krenula do krajnjih granica da ga cedi, piše zagrebački Jutarnji list.

Banka mu je, naime, iako je ostao bez ikakvih primanja, uporno, svakih par meseci, dizala kamate na kredit od 85.000 švajcarskih franaka koji treba da plaća 22 godine. Kada je digao kredit, 2006. godine, kamata je iznosila 4,25 odsto. Godinu dana posle povećana je na 5,25 odsto, zatim je pred kraj iste godine narasla na 6 odsto, a 2008. godine iznosila je 6,25 odsto.

"Tada sam pukao. Rata mi je 2006. godine iznosila 4,500 kuna, (oko 640 evra) a sada je 9,000 kuna (oko 1.200 evra). Od toga 53 odsto čini kamatna stopa, a 47 odsto je kurs franka. Bio sam preduzetnik i tih prvih godina otplate dobro mi je išlo, uspevao sam podmirivati sve troškove, imao sam zaposlene... Banka je činjenicu da dugove plaćam uredno i da mi posao dobro ide obilato koristila i povećavala mi kamate. Onda je došla kriza, posao je pao za 90 odsto i jedva sam uspevao krpati tekuće troškove. Morao sam radnicima da dam otkaze, a i sam sam ostao bez primanja. Čista nula. Izdržava me porodica", kaže preduzetnik.

On navdi da je znao u šta ulazi.

"Dobro sam pročitao svako slovo ugovora, i velika i mala, i sve shvatio. Međutim, verovao sam da banka neće do te mere zloupotrebiti svoja ovlašćenja. Osim toga, tu je i Hrvatska narodna banka za koju sam verovao da neće dozvoliti da tako deru klijente. Verovao sam, što je i poslovna logika, da će povećavati kamate ako franak bude padao i snižavati ih ako bude rastao. No, lani je franak dosegao rekord, a kamate su i dalje rasle", navodi sagovornik Jutarnjeg. On kaže da je posla banci desetak reklamacija...

"Za sve imam pisani trag. Naravno, nisu odgovorili ni na jednu pritužbu. Nisu hteli ostavljati pisani trag. Nazvali bi me na telefon i pozvali u banku, gde bi me uvalili nekom službeniku koji bi me na brzinu smirio. E onda sam odlučio da više neću plaćati kredit. Pa digao sam 450.000 kuna vezano za franak i obvezao se da ću vratiti 650.000 kuna na 22 godine, a samo sam u ovih šest godina već otplatio 230.000 kuna. Zbog rasta franka, a posebice zbog toliko uvećane kamate, ispada da sada moram vratiti tačno milion kuna. Napisali smo tužbu na 40 stranica i za koji dan je predajemo. Boriću se do kraja, nisam ja svoj novac našao na ulici. Za mene je ovo rat! Nisam verovao da ću se ugledati na Srbiju, BiH, Mađarsku..."

"U Srbiji je mnogo privatnih tužbi protiv banaka već podignuto i njihova je narodna banka srezala prava banaka. Budući da jedino naša Hrvatska narodna banka ništa po tom pitanju ne radi, jer te iste banke finansiraju državu, organizovaćemo se i zasuti sudove stotinama privatnih tužbi" - mirnim, ali odlučnim glasom otkriva upropašteni preduzetnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: