Makedonija ukida jeftinu tarifu

Makedonija, koja je bila jedina država u regionu koja je primenjivala jeftiniju dnevnu tarifu za struju, ukinula je tu tarifu, zbog troškova uvoza struje.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.09.2012.

14:49

Default images

To se održava na rast cena električne energije u toj zemlji, objavila je makedonska agencija za energetiku.

Osnovni razlog za ukidanje jeftine dnevne tarife od 13 do 16 sati svakog dana osim nedeljom u Makedoniji, je porast troškova uvoza struje, objavljeno je na sajtu tog regulatornog tela.

Makedonija je zbog veće potrošnje struje tokom dana, kada je jeftinija tarifa, morala da uvozi struju, skuplju za oko 50 odsto, u odnosu na cenu električne energije tokom noći, kada Makedonija inače ima viškove struje od osam do 10 odsto.

Zbog toga se potiskuje i rad makedonskih termoelektrana, a sve to zajedno dovodi do povećanja cena struje u Makedoniji.

Makedonska agencija za energetiku podseća da su sve zemlje bivše Jugoslavije ukinule jeftinu dnevnu tarifu za struju, a neke od njih, kao što su Srbija i Hrvatska, ukinule su i jeftinu tarifu nedeljom.

Cena struje u regionu najjeftinija je u Srbiji 5,21 evrocent za kilovat-čas, zatim u Makedoniji 6,44 evrocenti, BIH 6,71, Crnoj Gori 7,57, Bugarskoj 8,22, Rumuniji 8,64, Turskoj 9,20, Hrvatskoj 9,63, Albaniji 9,64, Grčkoj 10,03 i najskuplja je u Sloveniji 11,49 evrocenti za kilovat-čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: