Janša: Sloveniji preti bankrot

Ukoliko Slovenija u oktobru ne proda obveznice, preti joj bankrot, upozorava premijer Janez Janša.

Region

Izvor: RTS

Utorak, 04.09.2012.

10:05

Default images

Ova upozorenja samo povećavaju mogućnost da Slovenija postane šesta zemlja koja će tražiti finansijsku pomoć EU.

Janša je dodao da je Sloveniji sada "gotovo nemoguće" da se zaduži na svetskim finansijskim tržištima.

To je prvi put da Janša javno govori o mogućem bankrotu, jer je do sada vlada stalno isticala da može da se nosi sa finansijskim problemima.

Početkom avgusta tri najveće svetske kreditne agencije - "Standard end Purs", "Fič" i Mudis", snizili su kreditne rejtinge Slovenije, čiji je BDP u drugom tromesečju pao za 3,2 odsto, što je više nego su stručnjaci očekivali.

Desetogodišnje obveznice Slovenije prodaju se uz kamatu od 6,9 odsto, što se više čak i od poljuljane Španije, koja se zadužuje uz kamatu od 6,8 odsto.

Slovenija sredinom naredne godine mora da isplati ratu od dve milijarde evra dugova i kamata, a prema rečima Janše, to neće biti moguće ukoliko se ove jeseni ne usvoje neophodne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: