HR: Poreznici plene i imovinu dece

Nakon objavljivanja liste dužnika, Poreska uprava Hrvatske najavila je da će tokom avgusta početi sa uterivanjem dugova.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2012.

21:20

Default images

Do kraja ovog meseca poreska uprava "sešće" na imovinu, kuće i vozila prvih stotinu najgorih preduzetnika, najavila je direktorka Poreska uprave Nada Čavlović Smiljanec za Hrvatsku televiziju. Radi se o članovima uprava i skupština preduzeća za koje poreska uprava ima jasne pokazatelje da su otvarali preduzeća samo s ciljem izvlačenja para.

Matični uredi iz cele zemlje dostavili su popis od ukupno 600 preduzeća za koje u ovom trenutku mogu dokazati odgovornost članova uprave, rekla je ona.

Prvi kriterijum kojim su se u poreskoj upravi vodili bila je činjenica da se radi o preduzećima koja imaju samo jednog ili ni jednog zaposlenog. Zabeleženi su i slučajevi u kojima pojedinac otvara do desetak preduzeća, pri čemu isključivo izvlači novac iz njih i ne podmiruje obaveze prema državi.

Dužnici će u narednih 30 dana biti pozvani na informativni razgovor u poresku upravu. Ako su svoju imovinu preneli na članove familije ili nekog drugog, poreska će njima slati rešenja o izvršnom postupku.

Među njima bi mogla biti i deca, od koje se troje već nalaze na listi poreskih dužnika u stavci građana koji su dužni plaćati porez. Troje dece starosti sedam, osam i devet godina ukupno duguje 48.106 kuna (6.405 evra), pri čemu jedno duguje 15.600, a drugo dvoje po 16.252 kuna.

Pojavljivanje dečjih imena izazvalo je oprečna reagovanja. Deo poreskih stručnjaka smatra da poreska uprava nije pogrešila objavljujući imena dece kao dužnika, dok deo smatra kako deci ipak nije mesto na listi. Većina dece je evidentirana kao vlasnici nekretnina na koje njihovi roditelji, odnosno staratelji još nisu platili porez na promet.

Poreski obveznik je svako fizičko lice od svog rođenja do smrti. Tako čak i beba može naslediti nekretninu ili novac, ili zarađivati neki honorar od reklama i slično, pa se ime deteta navodi i u poreskim dokumentima, izjavila je za Novi list poreski stručnjak Marija Zuber.

"Posmatramo li ovu listu kao listu srama, punoletne osobe su u nepovoljnijem položaju od dece, jer njima objavljivanje imena može poslovno naštetiti, a deci ne", rekla je Zuber. Njen kolega, poreski savetnik Vladimir Brkanić, smatra da je Poreska uprava u tim slučajevima umesto imena dece trebala objaviti imena roditelja, odnosno staratelja, s obzirom na to da se poslovna sposobnost stiče tek punoletnošću. I dok se najavljuje da će i deca dobijati rešenja o izvršnom postupku, ministar finansija Slavko Linić najavio je mogućnost otpisivanja poreskog duga privatnim i državnim preduzećima koja čuvaju radna mjesta, kao i egzistencijalno ugroženim gradjanima.

"Tamo gde ocenimo da je bitka za radna mesta izuzetno važna, ići ćemo i na otpisivanje naših potraživanja, i to bez obzira radi li se o privatnim ili državnim preduzećima jer nam je bitno radno mesto", izjavio je Linić u sinoćnjem Dnevniku Nove TV.

Dug će se morati otpisati i građanima koji su zaista sirotinja i nemaju prihoda jer su izgubili radna mesta, rekao je Linić. Za rešavanje poreskog duga kompanijama Linić je najavio niz mera od uvođenja reda u plaćanje u roku 60 dana, do toga da će država i banke od jeseni dugove početi pretvarati u učešća u vlasništvu.

Kao jednu od mera naveo je da će članovi uprave ubuduće krivično odgovarati svojom imovinom, a preduzećima koja su najveće neplatiše u državi preti oduzimanje imovine.

Najavio je da će Hrvatskoj radio televiziji koja je dužna preko 30 miliona evra uzeti zgradu u centru grada koju inače daja u najam ministarstvu preduzeća. Podsetio je da je država na ime dugova građevinskom preduzeću Industrogradnja uzela zgradu.

Na listi ministarstva finansija nalazi se ukupno 102.370 dužnika - 71.124 pravna lica s dugom većim od 300.000 kuna (oko 40.000 evra) 13.066 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost s dugom većim od 100.000 kuna oko (13.300 evra) i 82.180 gradjana s dugom većim od 15.000 kuna (oko 2.000 evra). Oni nisu platili poreze u ukupnom iznosu većem od 30 milijardi kuna (oko četiri milijarde evra), dok ukupni dug svih dužnika iznosi oko 52 milijarde kuna (6,92 milijarde evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: