Hrvatskoj treba dva miliona radnika

Da bi ostvarila privredni napredak, Hrvatska mora imati oko dva miliona zaposlenih, odnosno čak pola miliona više nego sada.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.06.2012.

09:17

Default images

Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić kaže da će ciljevi biti lakše ostvareni ulaskom u Evropsku uniju, koja nudi mnogobrojne programe i sredstva za razvoj ljudskih potencijala.

Mrsić je dodao da treba promeniti i svest ljudi koji moraju biti spremni na doživotno obrazovanje.

"Kad završe jednu školu ili fakultet, to ne znači da će u tom zanimanju raditi ceo život. Kada se zaposle u jednoj kompaniji, to ne znači da će u njoj raditi ceo život jer će verovatno tokom radnog veka promeniti bar dve ili tri, ako se zaposle u jednoj zemlji, to ne znači da će u njoj raditi ceo život", rekao je ministar.

On je naglasio i da treba promeniti obrazovnu politiku kako ne bi proizvodila svršene kadrove za berzu rada, nego za poslodavce, dodavši da sada manje od 45 odsto učenika trogodišnjih i četvorogodišnjih zanatskih škola radi ono za šta su se školovali.

Hrvatska prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz aprila 2012. ima 1.698.181 radno aktivnih stanovnika. Ukupno je zaposleno 1.354.830 stanovnika, a nezaposlen 334.351 stanovnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: