BiH: Život sa 1,2 evra dnevno

BiH nema strategiju za borbu protiv siromaštva, iako 700.000 građana živi ispod opšte granice siromaštva, u koje se ubrajaju svi sa manje od 120 evra mesečno.

Region

Izvor: Capital

Sreda, 06.06.2012.

18:40

Default images

Jedno od istraživanja Razvojnog programa UN pokazuje da je jedno od pet domaćinstava u BiH ispod te granice. I prema podacima Svjetske banke, oko 50 odsto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok su više od milion stanovnika penzioneri i nezaposleni.

Lista crne statistike gladi puno je duža, a vlasti u BiH nemaju nikakavu strategiju niti želju da siromaštvo smanje, a vojsci nezaposlenih i penzionera, kao najugroženijih, vrate ljudsko dostojanstvo, prenosi Slobodna Evropa.

Stotinama hiljada broje se oni koji su bez posla ostali početkom, ali i posle rata. Njihove fabrike su popljačkane, a potom privatizovane za minimalne iznose, iz kojih su se vrlo retko mogla naplatiti potraživanja radnika.

A da se živi od čuda pokazuje i podatak s kraja prošle godine iz izveštaja Biskupske konferencije o stanju ljudskih prava u BiH u kom se, između ostalog, navodi da svaki peti građanin BiH živi od 1,5 evra dnevno, za šta može kupiti samo hleb i mleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: