Inspektori love kupce bez računa

Hrvati su ovih dana zaplašeni brojnim inspektorima, koji ih na izlasku iz prodavnice kontrolišu u nameri da otkriju da li su za plačenu robu uzeli račune.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.06.2012.

14:32

Default images

Poreska uprava pooštrila je, naime, režim posedovanja računa nakon kupovine, na zahtev ministra finansija Slavka Linića, pa je tako 55-godišnja Osječanka morala da plati 50 kuna (6,6 evra) kazne jer nije uzela račun na blagajni.

Ona je u dugom redu čekala kako bi dobila jeftiniji hleb ispečen dan ranije, ali su je ispred trgovine dočekali inspektori i naplatili joj 50 kuna kazne, jer nije uzela račun. Uzalud je objašnjavala inspektoru da hleb nije ukrala, kao i da nema običaj da uzima račune, a za to vreme su drugi kupci požurili po račune da izbegnu plaćanje kazne.

Osječanka nije jedina koja je morala platiti kaznu, jer se to dešava u celoj zemlji. Štaviše, poslednjih dana inspektori ne samo da stoje ispred prodavnica, već i u njima i proveravaju da li trgovci izdaju račune.

Uvođenje reda sa računima, čije je uzimanje načelno obavezno od 1998. godine, ali niko nije sankcionisao one koji ih ne uzimaju, deo je politike uvođenja reda u trgovačke poslove.

Naredni korak je uvođenje fiskalnih kasa za one koji se bave gotovinskim plaćanjem, što po nekim najavama počinje 1. jula, iako je bilo najavljeno za početak 2013. godine. Tako će po svojevremenoj najavi ministra Linića, svi koji uzimaju gotovinu biti kontrolisani u drugom polugođu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: