Šta je nezavisnost donela CG

Veća nezaposlenost, skuplji život, loše i većinom neredovne plate, pad stranih direktnih investicija, sve veća zaduženost države...

Region

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

17:47

Default images

...loša socioekonomska situacija građana, rastuća nelikvidnost privrede i javnog duga bilans je perioda od sticanja nezavisnosti do danas, pišu podgoričke Vijesti.

Takav rezulat nije samo posledica globalne krize već, prema proceni mnogih ekonomskih stručnjaka, i pogrešno vođene ekonomske politike tokom minulih šest godina.

Teško je "izmeriti" nezaposlenost jer Zavod za statistiku Monstat saopštava jedan podatak, a Zavod za zapošljavanje drugi.

Prema Monstatu, koji do podatka dolazi pomoću metodologije Međunarodne organizacije rada, ukupan broj nezaposlenih na kraju 2006. godine bio je 74.000, a na kraju 2011. godine 48,1 hiljadu.

Zavod za zapošljavanje računicu izvodi na osnovu broja onih koji aktivno traže zaposlenje, jer ostale briše sa evidencije, pa ih je na kraju 2006. godine bilo 28.366, a na kraju prošle godine 30.521.

Predstavnici Vlade uvek koriste podatke Zavoda, koji pokazuju manju cifru nezaposlenih građana.

Ni ostali ekonomsko-socijalni pokazatelji ne idu u prilog boljem životnom standardu i privrednom razvoju. Tokom proteklih šest godina, crnogorska ekonomija je rasla i padala, a većina građana je ostala siromašna.

Bolji život, koji je obećavan, zaobišao je Crnu Goru. Ni investicioni bum, tokom kojeg je beležen suficit u budžetu, nije poboljšao životni stadard građana i to je jedna od glavnih zamerki koju su kritičari režima isticali tokom 2007. godine i delom 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: