Da li je BiH priznala bankrot?

Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić ocenio je da je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić proglasio bankrot tog entiteta.

Region

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

19:58

Default images

Prema njegovim rečima, Nikšić je to učinio izjavom da FBiH, a samim tim i BiH, neće preživeti bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Vlada FBiH ovako je položila oružje i rekla da dalje ne može čime je, praktično, izgubila legitimitet da deluje. Uslovljavanje cele javnosti, isključivo ovom solucijom, znači ništa drugo osim politiku svršenog čina. Pokazuju da nemaju vizije za razvoj Federacije, niti za strateške projekte", rekao je Hasić. Hasić smatra da, ukoliko je MMF nužno zlo, onda se, sa druge strane, paralelno mora raditi na stavljanju svih raspoloživih resursa u funkciju, zatim na povlačenju sredstava koja su FBiH na raspolaganju, te na otvaranju javnih radova.

U ovom momentu nema ničega od nabrojanog, ocenio je Hasić i naveo da nedostaju strukturne reforme, investicioni ciklusi, kao i spremnost za smanjivanje budžetskih rashoda.

"Politika svršenog čina nema smisla. Nema smisla da nam MMF na kaščicu daje novac. Ovo je sistem začaranog kruga. Opterećenja na opterećenja nemaju perspektive", rekao je Hasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: