CG: Rešiti se Rusa po svaku cenu

Međunarodna arbitraža je neizbežna ukoliko ruska kompacija CEAC ne napusti Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), kažu u Vladi Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2012.

13:18

Default images

Crnogorski ministra finansija Milorad Katnić je podsetio da je u toku procedura preuzimanja akcija i upravljanja sa KAP.

"Ukoliko CEAC ne bude poštovao zahtev vlade Crne Gore da izađe iz KAP, neizbežna je arbitraža, što je manje povoljna opcija za sve strane, jer je vreme kritičan faktor", kazao je Katnić.

Katnić je naveo da je crnogorska vlada posvećena aktivnostima na definisanju modela za snabdevanje strujom KAP kako bi bila očuvana proizvodnja. "Broj pokrenutih sudskih postupaka protiv KAP ukazuje na rizik od stečaja, što je, sa stanovišta vlade Crne Gore, neželjena opcija pa čini sve da ona bude izbegnuta", istakao je Katnić.

Ministar finansija je kazao da se vodi intezivna komunikaciju sa kreditorima KAP, u cilju nalaženja najboljeg modela za redefinisanje odnosa.

Banke zadržavaju pravo na aktiviranje garancija, a vlada se pripremila za negativne scenarije i, u slučaju njihovog ostvarenja, obezbediće sredstva i neće dozvoliti da bude ugrožena bilo koja budžetska obaveza, kazao je on.

Vlada Crne Gore odlučila je ranije da se zaduži za 150 miliona evra kod Kredit svis banke, što će biti iskorišćeno za finansiranje deficita i servisiranje dugova.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije, koje sa kamatama iznose oko 170 miliona evra.

Već je iz državnog budžeta plaćeno 23,4 miliona evra duga te podgoričke fabrike kod Dojče banke. Pored kredita kod Dojče banke, Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod mađarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i kod ruske VR banke za 60 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: