CG smanjuje plate funkcionerima

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore pripremiće rešenje o smanjivanju plata državnih funkcionera čim od Vlade dobije osnovicu za obračun novih plata.

Region

Izvor: Beta

Subota, 28.04.2012.

10:18

Default images

"Još o tome nismo dobili zvanično obaveštenje, a čim stigne pristupićemo izradi novih rešenja", kazao je Predsednik Administrativnog odbora Skupštune Crne Gore Radivoje Nikčević povodom odluke Vlade da izvrši rebalans državnog budžeta.

Rebalansom je, uz niz drugih mera, predviđeno i smanjivanje plata državnih funkcionera, nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija, i zarada rukovodilaca javnih ustanova i preduzeća u kojima je država većinski vlasnik. Niže plate za državne funkcionere bi se, kako se očekuje, bile od juna, za sedam odsto. To bi, prema računicama, donelo uštede u budžetu u mesečnom iznosu od oko 79.000 evra.

Nikčević je rekao da će i za smanjenje dnevnica za službena putovanja biti neophodno da Vlada donese podzakonska akta.

On je dodao da su stručne službe Skupštine, zadužene i da izuče mogućnosti smanjenja rashoda za poslanike, kao što je dolazak na posao.

Rukovodioci javnih ustanova i preduzeća, prema odluci Vlade o rebalansu budžeta, ne mogu imati platu veću od tri prosečne neto zarade u Crnoj Gori, a to je 1.467 evra.

Prosečna neto plata u Crnoj Gori je 489 evra.

Merama štednje državnog budžeta predviđena su i smanjenja raznih naknada za rad u radnim i savetodavnim telima državnih organa.

Smanjenjem dnevnica za službena putovanja od oko 20 odsto, kako je objavljeno, uštedelo bi se 24.000 evra mesečno.

Vlada Crne Gore je odlučila da se u državnim institucijama "maksimalno" ograniči broj službenih vozila, najviše do dva automobila po instituciji. Ustanovljeni višak službenih kola biće, kako je najavljeno, rasprodat. Određena je i gornja granica cene po kojoj se mogu kupovati službeni automobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: