BiH: Hrana skuplja nego u Holandiji

Iako po standardu gotovo poslednji u Evropi, građani Bosne i Hercegovine životne namirnice plaćaju po cenama višim nego građani Holandije.

Region

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

18:58

Default images

To je pokazala analiza cena životnih namirnica u tržnim centrima u Sarajevu i Amsterdamu koju su tokom prethodnog meseca uradili portal namirnice.ba i Mark IN agencija iz Amsterdama.

Uporedna analiza pokazala je da će za istu listu životnih namirnica građanin Amsterdama izdvojiti manje novca nego građanin Sarajeva, a rezultat je i gori ako se uporedi prosečni bruto dohodak u dve zemlje – u Holandiji on iznosi oko 2.200 evra, a u BiH oko 600 evra.

“Dakle, iako imaju čak skoro tri puta manja primanja, građani BiH plaćaju iste cene kao oni u Holandiji”, zaključuju mediji u BiH koji su preneli informaciju o analizi cena životnih namirnica.
(namirnice.ba)
Kako navodi bosanski portal "pre nego vas obuzme osećaj da vam se opet servira dokaz da živite u zemlji gde logika prestaje" ta zemlja nije stabilno a kamoli privlačno tržište pa veliki brendovi ne žure da svoje proizvode plasiraju u nju.

U EU je druga priča, jer ogromno slobodno tržište i relativno bogato stanovništvo znače i mnogo kvalitetne konkurencije. "Zbog svih tih faktora, plus faktori navike potrošača ili tradicije, cijene npr. Milke, Nutele ili Neskafe su niže na tržištu EU nego kod nas. Što ste bogatiji, to vam se više ugađa", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: