Janša: Neću klečati pred sindikatom

Slovenački premijer Janez Janša kaže, uoči generalnog štrajka sindikata u javnom sektoru, da će vlada prekinuti tradiciju da "kleči" pred tim sindikatima.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.04.2012.

00:34

Default images

"Ovog puta biće drugačije. Ovaj štrajk neće biti plaćen. Svako ko bude štrajkovao ostaće bez dnevnice za taj dan", rekao je Janša.

Prema njegovim rečima, za Sloveniju više nema prostora za manevrisanje da se živi na račun drugih ili na račun budućih generacija.

Sindikati u javnom sektoru Slovenije za sutra su zakazali generalni štajk dok traju pregovori sa vladom u nastojanju da se postigne dogovor o merama štednje.

Vlada Slovenija je predložila da se plate 160.000 zaposlenih u javnom sektoru zemlje smanje, u proseku 7,5 odsto, o čemu parlament tek treba da se izjasni.

Ministar finansija Janez Šušterič je najavljujući program štednje izrazio nadu da će se sindikati saglasiti sa merama kojima je predviđeno da se javna potrošnja ove godine smanji za oko milijardu evra.

On smatra da je to neophodno kako bi Slovenija snizila javni dug na tri odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda.

Prema vladinom predlogu, smanjenje plata za zaposlene u javnom sektoru trebalo bi da se primenjuje od juna.

Lideri slovenačkih sindikata su, međutim, upozorili da se ne slažu sa predloženim merama štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: