SLO: Posle rezova ko bi u činovnike

U pokušaju da smanji troškove javne uprave, slovenačka vlada će sniziti plate javnih službenika ministara, sudija, predsednika Republike za dodatnih 6 odsto.

Region

Izvor: Jutarnji.hr

Četvrtak, 22.03.2012.

12:03

Default images

U odnosu na prethodni mandat plate će im ukupno biti 10 odsto niže.

Pored toga, smanjuju se ili ukidaju privilegije sadašnjih i bivših zvaničnika.

Nakon prestanka mandata, naknade više neće moći dobijati 12, već šest meseci. Službenici koji su angažovani negde drugde, na primer ministri koji su predavali na fakultetu, više neće imati pravo na naknadu. Uređuju se i druge povlastice, poput povlaštenih penzija i penzionih dodataka.

Nadalje, biće zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru. Moguće su izuzeci, ali uz prethodnu saglasnost osnivača i finansijera.

Sporazumi o autorskom delu takođe će biti mogući samo na osnovu prethodnog odobrenja. Kao četvrtu meru Finance navode proširenje interventnog zakona tako da će intervencije plata biti moguća i nakon 1. jula.

Pored toga, vlada će doneti odluku o smanjenju naknada povezanih s radom. Uslovi za dobijanje naknada biće pooštreni i važiće jedinstvena pravila za ceo javni sektor, smanjiće se otpremnine, iznosi jubilarnih nagrada i dnevnice će se prepoloviti, a smanjiće se i naknade za troškove prevoza.

Šesto, uvode se manje privilegije za rad u inostranstvu, poput brisanje doplatka za udaljenost i složenost rada u inostranstvu. Na kraju, uvode se nova pravila za sistematizaciju radnih mesta u javnoj i lokalnoj upravi te za sudsku vlast. Na primer, ograničava se broj podsektora, a navešće se i rok u kojem se mora uspostaviti nova struktura, moguće godina dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: