Beverli Hils nikao na Kozari

Kozara je mnogima primamljiva za odmor, pa su poslednjih godina nikla nova vikend naselja na ovoj planini, a među “vikendašima” ima i stranaca.

Region

Izvor: Glas Srpske

Četvrtak, 22.03.2012.

11:46

Default images

Zbog velike potražnje placevi, koji su koštali nekoliko stotina maraka za 10 ari, sada su dostigli cenu od šest hiljada KM.

Trenutno je najatraktivniji severozapadni deo Kozare koji je od Prijedora udaljen petnaestak kilometara i sa kojeg puca predivan pogled na celo prijedorsko polje.

Miloš Kovačević, jedan od meštana sela Božići, prodao je već nekoliko takvih placeva. Kupci su mu bili uglavnom poznati prijedorski doktori, inženjeri, profesori. "Ova moja parcela od skoro jednog hektara iznenada je postala atraktivna i primamljiva za mnoge. Na samo nekoliko stotina metara nalazi se asfaltni put, a okolo su uglavnom već izgrađene vikendice. Pre četiri-pet godina cena zemljišta jedva da je mogla da dostigne 1.000 KM, a danas se lako prodaje po 6.000 maraka", priča Kovačević, dodajući da među onima koji su od njega ili njegovih komšija kupili placeve ima i stranaca.

Jedan Italijan kupio je čitav hektar zemlje, a kilometar dalje jedan Nemac nedavno je sagradio apartmane.

Radovan Kotroman i njegova supruga Nada u svojoj vikendici na Kozari žive već neko vreme. Imali su, kažu, sreću da ne kupuju zemljište, jer ga je Radovan nasledio od oca.

"Ceo radni vek radio sam u Sloveniji, oženio se Slovenkom i, evo, kada smo otišli u penziju, odlučili smo da se doselimo na Kozaru u našu vikendicu, koju smo sagradili pre nekoliko godina. Raduje nas to što ovaj deo Kozare postaje sve interesantniji Prijedorčanima koji grade vikendice, i to ne svakakve već velelepne. Tako su ovaj deo Kozare nazvali i našim Beverli Hilsom", kaže Kotroman.

Milan Kubat, direktor Gradske apoteke u Prijedoru, takođe se odlučio za gradnju vikendice u mestu Božići.

"Osnovni razlog zbog čega sam kupio plac u Božićima je položaj. Retko se može naći tako dobra lokacija sa tako divnim pogledom na veliki prostor prijedorskog polja, a da istovremeno nije mnogo udaljena od grada. Činjenica je da tako isto razmišljaju i mnogi drugi, pa se vikend naselje svake godine sve više širi", kaže Kubat.

Zanimljivo je da su razlike u cenama od parcele do parcele, koje su jedna od druge udaljene pedesetak metara, ogromne.

"Evo, malo niže od ovog atraktivnog dela može se kupiti zemljište po ceni od 200 KM za 10 ari. Samo, ta parcela je u uvali. Nema pogled kao ove ovde, koje su upravo zbog toga zanimljive", priča Miloš Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: