Španci Dalmatincima grade vetropark

Drugi po veličini španski operater vetroparkova Accion Energi počeo je gradnju vetroparka Jelinak u Hrvatskoj, čija će snaga iznositi 30 megavata.

Region

Izvor: hina, business.hr

Četvrtak, 22.03.2012.

10:45

Default images

Vetropark Jelinak u u Splitsko-dalmatinskoj županiji obuhvataće dvadesetak turbina jačine 1,5 megavata i proizvodiće 81 milion kilovat sati struje godišnje.

Snabdevaće energijom više od 30.000 hrvatskih domaćinstava i zameniti oko 48.000 barela ekvivalenta fosilnih goriva. Građevinski radovi trebali bi da budu završeni do kraja ove godine, navodi se u saopštenju.

Vrednost investicije nije navedena, ali prema ranije objavljenim podacima iznosi oko 45 miliona evra.

Čistom energijom proizvedenom u vetroparku Jelinak izbeći će se emisija 77.841 metričkih tona ugljen-dioksida, izračunali su u španskoj kompaniji.

Na kraju prošle godine Accionin Energi imao je ukupne instalirane kapacitete za proizvodnju struje iz energije vetra 6.920 megavata, od čega njih 2.283 u Španiji.

Špansko preduzeće trenutno poseduje vetroelektrane u matičnoj Španiji, u SAD-u, Meksiku, Kanadi, Nemačkoj, Portugalu, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Indiji, Južnoj Koreji i Australiji.

"Hrvatska nudi zanimljive mogućnosti za razvoj vetroelektrana zbog visoke energetske zavisnosti, značajne uloge fosilnih goriva u elektroenergetskoj mešavini i predstojećeg ulaska u Evropsku uniju. To znači da će zemlja morati da se uskladi sa energetskom i politikom borbe protiv promene klime u EU, koja se obavezala da će do 2020. povećati udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 odsto", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: