Mađarima "nestane" 29 mlrd. evra

Mađarska ekonomija svake godine izgubi otprilike 8.500 milijardi forinti, odnosno 28,9 milijardi evra, zbog nekontrolisanih ekonomskih odliva.

Region

Izvor: business.hr

Četvrtak, 15.03.2012.

20:39

Default images

Ministar ekonomije Đerđ Matolči kaže da postoje "velike rupe u ekonomiji kroz koje novac otiče u inostranstvo", dodavši da to treba zaustaviti.

Prema njegovim rečima, domaći monopoli koji su prodani inostranim kompanijama imaju najveći udeo u tome, otprilike tri biliona forinti. Iz Mađarske, kako ističe, taj novac odlazi na vidljive ili nevidljive načine.

"Nepotrebna birokratija" godišnje usisa dva biliona forinti, zbog utaje poreza gubi se takođe sličan iznos, a i državne agencije na razne nepotrebne operacije rasipaju oko 600 milijardi forinti, tvrdi Matolči.

Matolči, arhitekta većine zakonskih propisa koji su izazvali negativnu rekaciju Evropske unije, takođe navodi da najmanje 500 milijardi forinti godišnje Mađarska izgubi zbog visokih kamata na njezin inostrani dug, dok nezaposlenost uzrokuje gubitke od gotovo 200 milijardi.

"Sto milijardi forinti gubimo zbog održavanja deviznih rezervi u centralnoj banci na previsokom nivou, a dodatnih sto milijardi zbog korupcije unutar državne uprave", kaže on.

"U nastojanju da postignemo boljitak i zadovoljstvo moramo u potpunosti da napravimo zaokret u četiri velika područja", smatra Matolči, navevši da je prvo potrebno zaustaviti oticanje novca monopola u inostranstvo, potom smanjiti teret preduzetnicima i pojedincima i povećati zaposlenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: