"Aviokompanije SFRJ moraju zajedno"

Avioprevoznici sa područja bivše Jugoslavije morali bi da se povežu ako žele da prežive, kaže Ulrih Šulte Strathaus.

Region

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 12.03.2012.

19:56

Default images

Strathaus, generalni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA), dodaje da je preko 500 aviokompanija koliko ih je registrovano u Evropskoj uniji osetno previše.

On naglašava da je "činjenica da je nekadašnje zajedničko jugoslovensko avio-tržište sada fragmentisano, a pojedinačni prevoznici premali i neučinkoviti, tako da je potrebno regionalno rešenje".

"Regionu treba kompaniju koja bi delovala globalno, pokrivala lokalne potrebe i povezivala se sa inostranstvom preko međunarodnih avio-čvorišta", rekao je on.

"Region je u teškoj krizi, pa tako Srbija za Jat nikako ne uspeva da nađe investitora, Kroacija erlajns i Montenegroerlajns su u sve većim problemima, a BH erlajns će bankrotirati kad prestane da ga finansira Turkiš erlajns", naglasio je Strathaus.

Strathaus, povodom problema slovenačke kompanije Adria ervejz, kaže da bi u slučaju stečaja, njene avio-veze sa drugim evropskim državama mogla da preuzme nemačka Lufthanza, kao i u slučaju mađarske kompanije Malev.

"Za odluku da državi nije potreban nacionalni avioprevoznik i da tu uslugu može bolje da obavlja strana kompanija treba mnogo hrabrosti", tvrdi Strathaus, dodajući da ekonomska situacija i trendovi ne govore u korist avioprevoznika u Evropi kojih je previše, jer je trenutano registrovano preko 500 kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: