Grci sve više ulažu u Makedoniju

Uprkos spora oko imena Makedonije, interes Grka za investiranje u ovoj zemlji se povećava kako jača grčka kriza.Razlog za to su jeftiniji uslovi rada.

Region

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 08.03.2012.

16:30

Default images

Grčka je bila treći trgovinski partner Makedonije prošle godine, a za 20 godina, Grci su uložili milijardu evra kapitala u Makedoniju.

U Makedoniji radi 250 firmi sa grčkim kapitalom koje zapošljavaju oko 20.000 makedonskih državljana. Najbrojnije su kompanije u oblastima telekomunikacija, energetike, građevinarstva i prehrambene industrije.

Mitko Mateničarov, tehnički direktor grčke kompanije Strumica Tabak, kazao je da se duvan visokog kvaliteta proizvodi u Makedoniji, te je to razlog što je grčka kompanija Leaf Tobacco Michailides pre 16 godina kupila strumičku firmu za otkup duvana.

Od tada raste proizvodnja na jugoistoku Makedonije, a Grci duvan prodaju velikim svetskim proizvođačima cigareta.

"Najveća prednost sa ulaskom grčkog kapitala je što se naša ukupna proizvodnja izvozi. Nemamo nikakav problem sa prodajom našeg duvana ", kazao je Mateničarov za Al Džaziru.

Ove godine je otkupljeno 6000 tona orijentalnog duvana. Radnice u Strumici Tabak svakodnevno kontrolišu njegov kvalitet, a za mesec će sve zalihe biti izvezene preko Soluna.

Za 450 zaposlenih, grčki kapital znači stabilne plate. U Strumici radi tridesetak kompanija sa grčkim kapitalom, a čiji su menadžeri Makedonci. Najviše ih je u oblastima poljoprivrede, tekstila i proizvodnje nameštaja.

Gradonačalnik Strumice Zoran Zaev kazao je za Al Džaziru da svakodnevno ima sastanke sa grčkim biznismenima, koji pitaju kakve uslove nudi opština.

Strumica je atraktivna zbog sprovedene gasifikacije, koja značajno umanjuje troškove energije.

"Nismo srećni zbog ekonomskih problema koje imaju Grci, ali ova situacija je definitivno pozitivna za makedonsku ekonomiju. Grci zbog krize premeštaju fabrike iz Grčke u Makedoniju. Oni su naši susedi, i problem sa imenom nije prepreka za odličnu ekonomsku saradnju ", kazao je Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: