Kroacija Erlajnz u štrajku

Hrvatska aviokompanija Kroacija erlajnz stupila je u 24-časovni štrajk upozorenja koji organizuje koordinacija sindikata hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2012.

09:15

Default images

Otkazano je 30 letova, od kojih će se deo obaviti će se prema izmenjenom redu letenja.

Uprava KA smatra da će štrajk prouzročiti skoro 200.000 evra štete, a da će šteta od ponovnog uspostavljanja redovnog reda letenja biti i veća.

Sindikati sa svoje strane t vrde da zbog štrajka kompanija neće trpeti komercijalnu štetu, nego da su moguće i uštede jer KA gubi dnevno do 147.000 svra.

Sindikalni predstavnici štrajk su organizovali jer u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nisu prihvaćeni njihovi zahtevi. Sindikalisti tvrde da su upravi izneli minimalne zahteve, a traže i prestanak zapošljavanja preko spoljnih agencija i sređivanje sistema napredovanja unutar kompanije.

Sindikati pilota i kabinskog osoblja, kao i Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara i Novi sindikat ne žele da odustanu od tzv. nematerijalnih zahteva, čije bi prihvatanje kompaniji prouzrokovalo dodatni finansijski trošak od skoro 18 miliona kuna (2,31 miliona evra) do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 miliona kuna (2,96 miliona evra).

Iz KA su saopštili da je za današnje letove predbeleženo više od 3.000 putnika, pa će kompanija uložiti sve napore da se posledice štrajka svedu na najmanju moguću meru.

Svi putnici koji su rezervisali i kupili kartu za neki od otkazanih letova moći će karte da zamene bez doplate, a ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u potpunosti, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: