CG: Penzije nisu male, nema rasta

Crnogorski premijer Igor Lukšić je odbacio zahtev penzionera za povećanje njihovih prinadležnosti, navodeći da u budžetu nema novca za veće penzije.

Region

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

19:10

Default images

Predstavnici crnogorskih penzionera zatražili su da se prosečna penzija, koja iznosi 272 evra, poveća za deset odsto, ističući da će u suprotnom izaći na ulice.

Lukšić je penzionerima poručio da su mogli da traže povećenje penzija od 20 ili 30 odsto, ali da novca za tako nešto nema. U budžetu nema sredstava za dalje povećanje penzija, kazao je crnogorski premijer.

Ističući da će vlada razmotriti preporuke Međunarodnog monetarnog fonda, Lukšić je dodao da će se na prvom mestu voditi računa o konkurentnosti crnogorske ekonomije i privlačenju stranih investicija.

MMF je saopštio da ne predviđa rast crnogorske ekonomije, zbog čega je preporučio vladi da racionalizuje rashode, smanji zarade i broj zaposlenih, a poveća poreze.

Upoređujući podatke o visini prosečne penzije u državama regiona, iz Ministarstva finansija navode da jedino Hrvatska ima veću prosečnu penziju u odnosu na Crnu Goru, koja iznosi 284 evra, kao i Slovenija kao zemlja članica Evropske unije (EU), 579 evra.

Prosečne penzije u Srbiji iznosi 225 evra, Bosni i Hercegovini 179 evra, Makedoniji 175 evra i Republici Srpskoj 164 evra.

Penzije su od 1. januara 2004. godine porasle 123 odsto, kazali su iz Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: