Crna Gora ne treba da pomaže KAP

MMF je saopštio da crnogorska ekonomija neće rasti u 2012. godini, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je rast iznosio oko 2,5 BDP-a.

Region

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

08:29

Default images

Šef misije MMF-a za Crnu Goru Gervin Bel je na konferenciji zanovinare kazao da su razlozi zbog kojih crnogorska ekonomija u ovoj godini neće rasti, smanjena ekonomska aktivnost iz poslednjeg kvartala prošle goodine i kriza na međunarodnom tržistu i u evrozoni.

MMF je kao najveći izazov ekonomije označio rast javnog duga, koji je poslednjih godina udvostručen, "čemu su doprinele" državne garancija izdate na kredite fabrike aluminijuma i čelika. Vlada Crne Gore garantovala je 2010. godine za kredit Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) kod evropskih banaka u iznosu od 132 miliona evra i one su ove godine aktivirane vraćanjem duga kod Dojče bank vrednog 22 miliona evra.

Šef misije MMF-a je sugerisao vladi da ubuduće ne pomaže fabriku aluminijuma i čelika, a u slučaju da to ne može da se izbegne, predlaže povećanje poreza.

Misija MMF-a preporučila je Vladi Crne Gore da u cilju smanjenja deficita, nastavi sa smanjenjem zarada i ličnih primanja državnih službenika, koje trenutno iznose 12 procenata BDP-a, što je ocenjeno kao "prilično visoko".

MMF predlaže i redukciju broja zaposlenih u državnoj administraciji, kao i reformu penzionog sistema u pravcu smanjenja troškova.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da je prioritet vladine ekonomske politike "stabilizacja" javnog duga. On je rekao da će država ove godine moći da servisira KAP-ov dug, ali i naveo da preuzimanje tog duga "podrazumeva preispitivanje budžeta".

On je kazao da vraćanje kredita KAP-a za sada ne zahteva rebalans budžeta, ali nije isključio tu mogućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: