Kokoške srećnije, Bugari nesrećniji

Cena jaja u Bugarskoj skočila je poslednjih nedelju dana za 40 odsto.

Region

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2012.

17:00

Default images

To proizvođači objašnjavaju porastom cena stočne hrane i nafte kao dodatnim troškovima vezanim za prilagođavanje evropskim normama oko uslova držanja kokošaka nosilja.

Prema direktivi EU iz 1999 a čije sprovođenje je počelo od 1. januara, uvode se propisi za držanje kokošaka nosilja, zabranjuje se da budu u običnim kavezima, moraju da imaju najmanje 750 centimetara prostora, gnezdo ili oslonac ili da budu u spoljnim otvorenim ogradama.

Bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov upozorio je uzgajivače i naredio im da smanje cene. On je rekao da je moguće i da su cene porasle zbog povećane tražnje pred pravoslavni Uskrs, sredinom aprila.

Ministar je rekao da su jaja jeftinija u velikim evropskim prestonicama kao što su Pariz, Berlin i Brisel, i upozorio bugarske uzgajivače da bi država mogla da interveniše podsticanjem uvoza jeftinijih poljskih jaja.

"Što su kokoške srećnije, to su kupci nesrećniji", komentariše uzgajivač Blago Đijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: