Građani BiH žive najteže u regionu

Građani Bosne i Hercegovine za prosečnu platu mogu da kupe 604 hleba, a potrošači iz Hrvatske za mesečni prihod mogu da pazare čak do 954 vekne.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.03.2012.

14:34

Default images

Prema istraživanju Nezavisnih novina, za prosečnu platu u BiH moguće je kupiti 563 litra mleka, u Hrvatskoj 1024, u Srbiji 610, a u Crnoj Gori 569 tetra pakovanja ovog napitka.

Kada je dizel u pitanju, u težem položaju su samo vozači u Srbiji koji za svoju platu mogu da naspu 264, a vozači u BiH 331 litara. Hrvati mogu da pazare čak 579, a Crnogorci 370 litara dizela.

Komentarišući ove podatke, predstavnici sindikalnih organizacija, ali i udruženja za zaštitu potrošača, ističu da je još jednom dokazano da građani BiH, u poređenju sa "komšijama", najteže žive. Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, ističe da poslednji pokazatelji govore da se prosečnom platom može obezbediti tek oko 44,9 odsto proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

"Problem su i neka neopravdana poskupljenja, zabeležena u poslednje vreme. Bilo kakvo poskupljenje, a pogotovo ono koje podrazumijeva robu i usluge obuhvaćene sindikalnom potrošačkom korpom, dodatno ugrožava ionako težak životni standard porodica", naglašava Radoševićeva.

Komentarišući analizu Nezavisnih, Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor, ističe da je još poraznija činjenica da veliki broj građana BiH uopšte ne prima prosečnu platu.

"Koliko ljudi živi s 'minimalcem', koji kod nas iznosi oko 370 maraka? Kako žive oni što imaju penzije od oko 160 maraka? Ovde se samo preživljava, a do kada će tako biti i kada će aktuelno stanje izazvati izlazak građana na ulice, teško je reći", naglašava Marićeva.

Osim što po kvalitetu života "kaskamo" za građanima zemalja u okruženju, u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdili su nam da statistički podaci pokazuju da bh. građani za hranu izdvoje mnogo više sredstva iz svog budžeta nego potrošači zemalja EU.

"Ilustrativan je podatak da prosečna evropska porodica izdvoji za hranu 16 odsto od ukupnih prihoda. U BiH je taj udeo 50 odsto", upozoravaju ombudsmani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: