U Trst po hranu, a ne farmerke

Povećanje PDV-a u Hrvatskoj zasada nije nateralo više ljudi u Italiju, ali trgovački centri u Italiji se ipak ne mogu požaliti na posetu kupaca iz Hrvatske.

Region

Izvor: Novi list

Ponedeljak, 05.03.2012.

10:11

Default images

Moglo se pretpostaviti da će građani, kada cena hrane uglavnom još nije poskupela, pohrliti u Italiju, ne samo zato što se to oduvek isplatilo bez obzira na PDV u Hrvtaskoj, već i zbog psihološkog faktora.

Povećanje PDV-a, sama najava o tom činu, uterala je građanima strah u kosti. No, pojačanog šopinga u Trstu, od 1. mart nema. Kupaca iz Rijeke, dakako, ima, ali to su svi koji su dolazili i pre uvođenja nove stope PDV-a; ima ih, ali manje u Trstu, a više uz samu granicu Italije, tamo im je bliže, ai cene su povoljnije jer Hrvati uglavnom ne dolaze preko granice da bi kupili poznate brendove, već da bi prošli što je moguće jeftinije.

Riječanka Elizabeta Germek dođe u Trst svaka 2-3 meseca da bi kupila osnovne namirnice.

Ulje, deterdžente i za veš i za sudove, testeninu, pirinač obavezno, sireve ... Najviše mi se isplati deterdžent za mašinu za pranje suđa, kafa za espreso i ulje. Kupim ovde tabletice za mašinu za suđe 3u1, 2 kilograma za 6 eura (45 kuna), a kod nas je to oko 100 kuna. Ja koristim kukuruzno ulje, ovde ga platim manje od jednog evra, a kod nas je oko 12 kuna” , priča ova Riječanka.

Riječanin Drago Uršić kaže da u Italiju dolazi barem jednom mesečno. Kupuje sireve, sokove, ulja, pastu i deterdžent. “Danas sam potrošio 1.000 kuna i izračunao sam da bi me to u Hrvatskoj koštalo 1400 kuna” , kaže Uršić.

Riječanin Nenad Tomić kombinuje kupovinu u Eurospin i Conadu, u prvom kupi nebrendirane proizvode, a u drugom pokoji brendirani, poput omekšivača za veš, kafe i deterdženata.

“I supruga i ja smo u penziji, a oboje smo radili u Plodinama. Redovno ovde dolazimo u kupovinu, za 100 evra nakrcam pun prtljažnik i zadnje sedište. Kupim salamu, sireve, higijenske potrepštine, ulje, testeninu, pirinač, sokove, ma sve osim mesa” , priča Tomić. “Ovde vam ako je salama na kraju, na primer mortadela, čim je već izrezana do onoga dela gde postaje uža, daju vam taj deo za evro ili dva, ali tu ima kilogram salame, puno puta sam to kupio, kod nas te delove režu do kraja” , kaže Nenad Tomić.

Maslinovo ulje, najtraženija namirnica hrvatskih kupaca u Trstu je 2,5-3 evra, dakle oko 20 kuna za litru, dok u Rijeci za to treba da plati više od 50 kuna. Dakle, na samo jednoj litri zarada je od 20 kuna.

Nadalje, pakovanje od 5 litara suncokretovog ili biljnog ulja u Trstu je 6,90 evra, a litra pola evra, dakleko 4 kune, što je dvostruko jeftinije nego u Hrvatskoj. Skoro pa duplo jeftinija je i pirinač, deterdženti za mašinsko pranje veša, sirevi i salama.

Kilogram sira Grana Padano je u Trstu, oko 10 eura kg, au Hrvatskoj oko 220 kuna, dakle i više nego dvostruka razlika u ceni.

Gotovi sosovi za pastu u Italiji se retko gde mogu naći iznad evra, eventualno Barillini koji su oko 1,5 evra, au Hrvatskoj oko 20 kuna, Barillini čak i 27. Kilogram pršute u Trstu je najčešće 7-9 evra, au Hrvatskoj retko ispod 120 kuna po kilogramu.

Naravno da se itekako isplati kupiti u Trstu kafu, pastu za zube, kreme za tuširanje i pene za tuširanje, svaki od ovih artikala je 30-ak posto jeftiniji nego u Hrvatskoj, a tu su još masline, tunjevina, sokovi .... Za manje od 2 evra Italijani nude litar i po i puno više nego kvalitetnog vina, što je dvostruko jeftinije nego litra našeg stonog vina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: