Srpski Fijat osvaja svet preko Bara

Italijanski proizvođač automobila Fijat će maja, preko Luke Bar, početi da izvozi vozila proizvedena u fabrici u Kragujevcu.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.02.2012.

00:52

Default images

Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar kazao je da bi izvoz trebalo da počne u maju i da je prve godine planiran izvoz više od 30.000 vozila, "da bi na kraju treće godine bio poveća na 200.000 automobila godišnje".

Lompar je naveo da će izvoz rasti "postepeno" i da će oko 95 odsto ukupne proizvodnje kragujevačke fabrike biti izvezeno preko Luke Bar. Ministar saobraćaja je objasnio da će od ovog posla u prvoj godini 700.000 evra prihoda imati kompanija za teretni prevoz Montekargo, jer će se deo opreme za Fijatove automobile uvoziti preko Luke Bar.

"U narednim godina ti prihodi će značajno porasti na dva do četiri miliona evra, zavisno od broja prevezenih automobila", kazao je Lompar i ocenio da je ovaj ugovor značajan "za reputaciju celog transportnog lanca".

"Nakon dugo godina, dobijamo jedan stabilan dugoročan posao i na ovaj način Luka Bar koristi svoj ogromni potencijal", rekao je Lompar.

Luka Bar, kako je saopšteno, ima posebno pripremljen vez za brodove koji bi prihvatali automobile, a u tom poslu ima i iskustvo, jer je ranije preko te luke izvožen i kragujevački "jugo" za Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: