Nova šansa Srbiji da kupi Luku Bar?

Tender za prodaju državnog paketa akcija dela Luke Bar, trebalo bi da bude raspisan u prvoj polovini godine. Pre 2 godine Srbija je bila zainteresovana da kupi.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

14:26

Default images

Prema pisanju nekih medija, zainteresovanih firmi ima i iz Srbije, Italije i Mađarske.

Uz državu, koja poseduje većinski paket od 54,05 odsto akcija ove kompanije nastale deljenjem Luke Bar, pojedinačno su najveći vlasnici akcija investicioni fondovi koji, prema podacima Centralne depozitarne agencije, kontrolišu zajedno oko 10 odsto. Model privatizacije neće biti promenjen tako da će se akcije nuditi na tenderu, ali će ovog puta manjinski akcionari firme Kontejnerski terminal i generalni tereti imati mogućnost da akcije prodaju po istoj ceni koja bude važila za državni paket.

Na tenderu 2010. nije stigla ni jedna ponuda, iako se najavljivalo učešće kompanija čija su sedišta na Filipinima, u Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Srbiji.

Prethodno se u javnosti pojavljivao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je rekao da je Srbija je zainteresovana da kupi “Luku Bar” jer je to šansa srpske privrede da izađe na more. I ne samo to, Srbija dobila šansu da koristi izlaz na Jadransko more u narednih 30 godina.

„To je prirodan put. Očekujem da ćemo, kao najbolji kandidati, taj posao i dobiti“ , rekao je Mrkonjić .

On je tada naglasio da je ekonomski efekat najznačajniji kada se radi o kupovini barske luke i da su srpska preduzeća okupljena u konzorcijum "MK Komerc" za to zainteresovana upravo zbog puta koji je do Bara najkraći.

Ni crnogorska strana nije ostala bez komentara. Ministar saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar pozvao je tada srpska preduzeća da učestvuju u privatizaciji Luke Bar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: