CG: Telekom najbolja privatizacija

Nemački ambasador u Podgorici Pius Fišer kaže da je privatizacija crnogorskog Telekoma "najuspešnija privatizacija" u toj državi.

Region

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2012.

20:13

Default images

On, ipak, dodaje da treba utvrditi da li je u tom postupku bilo korupcije.

Prema rečima Fišera, Evropska unija neće od Crne Gore traziti istragu u vezu sa privatizacijom Telekoma, niti će to uticati na otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Fišer je kazao da je Mađarski telekom koji je kupio Telekom Crne Gore, za razliku od investitora nikšićke Željezare i Kombinata aluminijuma u Podgorici, investirao "milione i milione" u modernizaciju telekomunikacione infrastrukture Crne Gore.

I crnogorski premijer Igor Lukšić ranije je ocenio da je privatizacija Telekoma bila uspešna i da je spreman da sarađuje sa parlamentarnom komisijom, ako bude formirana, koja bi ispitala zakonitost postupka privatizacije. Na osnivanju takve komisije insistira deo opozicije u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore je objavila čitav set od 17 dokumenata o privatizaciji Telekoma, nakon optužbi da je u tom postupku bilo korupcije. Navodno, kako su neki mediji preneli, prilikom kupovine Telekoma podmićeni su i neki državni funkcioneri.

Crnogorski Telekom kupio je Dojče telekom, posredstvom mađarskog telekoma. 2005. godine.

Ministarstvo pravde SAD se krajem 2011. godine, nakon tužbe Američke komisije za hartije od vrednosti, sa Mađarskim telekomom nagodilo o poravnanju u iznosu od oko 95 miliona dolara, što je kazna za navodnu korupciju u privatizaciji crnogorskog i makedonskog telekoma.

Crnogorsko Državno tužilastvo je od Ministarstva pravde SAD zatražilo dokumentaciju u vezi sa privatizacijom Telekoma Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: