CG i to malo izvezla u Srbiju

Crna Gora je prošle godine uvezla robu u vrednosti od 1,8 milijardi evra, dok je vrednost izvezene robe svega 454,4 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

13:42

Default images

Ukupan uvoz porastao je za 10 odsto, dok je izvoz porastao za 37,5 odsto.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prošloj godini iznosila je 2,28 milijardi evra i bila je 14,6 odsto veća u odnosu na 2010, saopšteno je iz Monstata. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je skoro 25 odsto i veća je u odnosu na 2010. godinu, kada je bila oko 20 odsto.

Statističari su saopštili da su u strukturi izvoza najviše bili zastupljeni obojeni metali, gvožđe i čelik vrijedni 219,4 miliona evra, dok su u uvozu dominirali meso i mesne prerađevine, kao i žitarice u vrednosti od 351,8 miliona evra.

Crna Gora je prošle godine najviše robe izvezla u Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku, dok je najviše uvozila sa srpskog, grčkog i bosanskohercegovačkog tržišta.

“Spoljnotrgovinska razmena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine i Evropskom unijom”, navodi se u saopštenju Monstata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: