I Hrvati uvode "zajam za preporod"?

Narodne obveznice u hrvatskim okvirima nisu loša ideja, ali za realizaciju takve ideje mnogo kockica još mora da se posloži, piše Business.hr.

Region

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

19:01

Default images

Nakon što je prošle godine Belgija izašla sa takvim plasmanom nudeći građanima kupovinu državnog duga uz prinos od oko četiri posto, sa sličnom idejom izašao je pre desetak dana i hrvatski ministar finansija Slavko Linić.

Međutim, stručnjaci kažu da bez budžetske konsolidacije takva ideja nema previše smisla. Drugo važno pitanje je i na šta bi država iskoristila novac koji bi prikupila od građana - da li bi to bila potrošnja ili investicije. Da li bi građani uopšte pristali da se njihov ušteđeni novac troši na vraćanje dugova države?

Zagovornici ideje o narodnim obveznicama izvlače argument o takvoj praksi za vreme bivše Jugoslavije, kada su se slični dužnički papiri nudili građanima radi gradnje infrastrukturnih saobraćajnih objekata.

Ipak, zaboravlja se da su tada bile potpuno drugačije društveno-političke okolnosti. Bankarski sektor bio je potpuno drugačije regulisan, a i nije bilo privatnih banaka koje se bore na tržištu.

Stoga je danas plasiranje narodnih obveznica rezervisano samo za mali broj onih sa vrlo visokim stepenom ekonomskog razvoja i visokom akumulacijom domaće štednje, uz bezuslovno snažno razvijen osećaj nacionalne pripadnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: