CG objavila ugovore o Telekomu

Crnogorska vlada objavila je 17 dokumenata vezanih za privatizaciju Telekom Crna Gora, nakon što se prodaja te nekada državne kompanije našla u žiži javnosti.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.01.2012.

18:23

Default images

Naime, sumnja se da je u tom postupku više zvaničnika Vlade i uprave kompanije primilo mito od 7,35 miliona evra, kako bi omogućili Mađar Telekomu da stekne većinski paket akcija.

Predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić izjavio je ranije da nije realno poništavanje privatizacije crnogorskog Telekoma, uprkos mogućoj korupcionaškoj aferi koja je pratila taj slučaj. On je ponovio će se odazvati eventualnom pozivu za davanje podataka o privatizaciji Telekoma, ukoliko dodje do parlamentarne istrage o toj aferi.

Mađarski Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija Vladi Crne Gore platio 114 miliona evra i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Madjar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra.

Dojče telekom i njegova mađarska podružnica - Mađar telekom pristali su da plate kaznu u SAD od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dve kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: